https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodovod-pro-botanickou-zahradu-v-troji-zhotovi-firma-ohl-zs
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodovod pro botanickou zahradu v Troji zhotoví firma OHL ŽS

16.7.2019 00:07 | PRAHA (ČTK)
Vodovod na užitkovou vodu pro botanickou zahradu v Troji bude stavět brněnská firma OHL ŽS. Rada hlavního města to schválila na včerejším jednání. Společnost předložila nejlevnější nabídku, vodovod z Vltavy zhotoví za necelých 20 milionů korun bez DPH. Předpokládaná cena byla o dva miliony vyšší. Práce budou zahájeny okamžitě a zakázka by měla být dokončena v únoru, řekl včera náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN).
 

Zhotovitel vybuduje vodovod z Vltavy na zálivkovou vodu délky 828,5 metru a podzemní vodojem o obsahu 70 metrů krychlových v horní části botanické zahrady. Areál doposud k zalévání využívá pitnou vodu. O výstavbě vodovodu z Vltavy se začalo poprvé uvažovat už před 40 lety.

Do výběrového řízení se přihlásily tři firmy. Nabídky se pohybovaly od zhruba 19,7 milionu korun do přibližně 32,5 milionu korun bez DPH.

V současné době je botanická zahrada modernizována. Nový vstupní objekt s restaurací a venkovní terasou vzniká u skleníku Fata Morgana, stavbu má na starosti magistrát. Se slavnostním otevřením se počítá s novou sezonou v roce 2021. Příští rok na jaře by měl být hotov nový vstup pod vinicí. Dalším plánovaným projektem je vodní svět v severní části zahrady, který by se mohl začít stavět v horizontu několika let.

Botanická zahrada letos slaví 50. výročí od založení. Přes 20 let ji veřejnost mohla navštívit pouze ve dnech otevřených dveří, celoročně přístupná je od srpna 1992. V 90. letech do správy získala vinici sv. Kláry. Před 15 lety byl otevřen tropický skleník fata Morgana. Ročně zahradu navštíví okolo 370.000 lidí. Do deseti až 15 let chce vedení botanické zahrady zvýšit návštěvnost na téměř dvojnásobek.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist