https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vojenska-technika-v-brdech-pomaha-vzacne-kunce-zlutobriche
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vojenská technika v Brdech pomáhá vzácné kuňce žlutobřiché

6.10.2017 11:49 | FELDBABKA (ČTK)
Těžká vojenská technika ve čtvrtek brázdila oblast Feldbabka v Brdech, aby pomohla ohrožené kuňce žlutobřiché.  Ilustrační snímek.
Těžká vojenská technika ve čtvrtek brázdila oblast Feldbabka v Brdech, aby pomohla ohrožené kuňce žlutobřiché. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jan Wild / Beleco
Těžká vojenská technika ve čtvrtek brázdila oblast Feldbabka v Brdech, aby pomohla ohrožené kuňce žlutobřiché. Vzácný druh žáby potřebuje k životu otevřenou krajinu se strženými drny trávy, výmoly, tůňkami a sítí cest. Vytvořit ji lze právě narušením půdy těžkou technikou, sdělila dnes mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová.
 

"Pro kuňky v podstatě není lepší prostředí než soustava zaplavených vyježděných kolejí, kaluží a tůní v částečně prostupném terénu," uvedl Bohumil Fišer ze Správy CHKO Brdy. Takové prostředí podle něj prospívá nejen kuňkám, ale i řadě druhů rostlin. "Suchozemská i vodní stanoviště jsou obývána širokou škálou bezobratlých, drobné vodní plochy využívá k rozmnožování i celá řada dalších druhů obojživelníků, dobře osluněné odlesněné plochy a okraje cest jsou rájem pro plazy," dodal.

Kuňka žlutobřichá patří mezi ohrožené živočichy v celé Evropě. Z české krajiny postupně mizí, protože ubývají tůňky či blátivé kaluže, které s oblibou vyhledává. Neprospívá jí ani zarůstání podmáčených míst vysokou trávou, ve které se obtížně pohybuje. K životu potřebuje drobné vodní plochy ve spojení s narušovaným a obnažovaným půdním povrchem. Místa, kde žije, proto chrání evropská soustava chráněných území Natura 2000.

Bez lidského zásahu by podle ekologů krajina bývalého vojenského újezdu Brdy zarostla lesem a vymizela by řada vzácných druhů rostlin a živočichů. Způsobů, jak krajinu udržet pestrou, je podle nich řada. Na některých místech se obnovila pastva a kosení, na jiných - třeba právě na Felbabce - se využívá vojenská technika. K obnově vzácných stanovišť ochrana přírody v některých případech využívá i řízené požáry.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist