https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vojenske-lesy-maji-u-chlumce-n.c-semenny-borovicovy-sad-pro-obnovu-lesu-v-ralsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vojenské lesy mají u Chlumce nad Cidlinou semenný borovicový sad pro obnovu lesů v Ralsku

26.4.2022 00:55 | CHLUMEC NAD CIDLINOU (ČTK)
Borová šiška
Borová šiška
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Státní podnik Vojenské lesy a statky ČR (VLS) zřídil u Chlumce nad Cidlinou na Hradecku semenný borovicový sad pro obnovu svých borovicových lesů v severočeském Ralsku. Sad, který lesníci založili před šesti lety, nyní Ústav pro hospodářskou úpravu lesů úředně uznal jako zdroj reprodukčního materiálu, řekl mluvčí VLS Jan Sotona.
 

Sad čítá 650 borovic a lesníci předpokládají, že v budoucnu při plné plodnosti dá každoročně nejméně jednu tunu borových šišek, z nichž půjde získat 30 kilogramů osiva. "Z něj pak lesníci vypěstují přibližně jeden milion sazenic borovice lesní. Ty se v drtivé většině případů vrátí zpět do 100 kilometrů vzdáleného Ralska, kde je borovice dominantní dřevinou," uvedl Sotona.

Lokalitu v Polabí u Chlumce nad Cidlinou si lesníci pro semenný sad vybrali záměrně proto, že v jejím nejbližším okolí jiné borovice nerostu. S co nejmenším vlivem vnějšího opylení totiž mohou v sadu křížit nejkvalitnější jedince borovic původem z Ralska.

Projekt začal tím, že lesníci vybrali téměř 80 nejkvalitnějších jedinců borovice lesní v Ralsku. Následně z nich posbírali rouby, v roce 2014 je naroubovali a na podzim 2016 takzvané roubovance vysadili u Chlumce nad Cidlinou. "Vlastně jsme ty jedince vytrhli z jejich prostředí a zasadili do krajiny, kde je minimalizována jiná interakce. Cílem je získat osivo vysoké genetické kvality a známého původu pro výrobu sadebního materiálu," uvedl vedoucí lesní výroby VLS Pavel Češka.

Vojenské lesy a statky ročně ve svých lesních školkách vypěstují na devět milionů sazenic lesních dřevin. V normálních letech bez nadměrných kalamitních těžeb toto množství stačí na to, aby byly VLS v produkci sazenic pro obnovu lesů soběstačné.

"Nový semenný sad v Chlumci nad Cidlinou nám dává do budoucnosti strategickou jistotu, že budeme mít dostatek kvalitních sazenic borovice, především pro obnovu lesů v Ralsku," uvedl ředitel VLC Roman Vohradský. Dodal, že sazenice budou moci VLS využít i v dalších lokalitách, kde to pravidla přenosu reprodukčního materiálu umožňují.

Vojenské lesy a statky hospodaří po celé ČR na více než 140.000 hektarech půdy ve vojenských újezdech, armádních cvičištích a v jejich okolí. Ve správě mají asi pět procent českých lesů. Firma má zhruba 2400 zaměstnanců a vedle lesnictví podniká v zemědělství a rybářství.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist