https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vojenske-lesy-skody-po-vichrici-sabine-jsou-nejvetsi-na-sumave
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vojenské lesy: škody po vichřici Sabine jsou největší na Šumavě

13.2.2020 00:58 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pohled na okolí a kapli od kostela svatého Mikuláše. Boletice ve vojenském újezdu Boletice. Okres Český Krumlov.
Pohled na okolí a kapli od kostela svatého Mikuláše. Boletice ve vojenském újezdu Boletice. Okres Český Krumlov.
Vojenské lesy a statky ČR (VLS), které spravují šest rozsáhlých lesních lokalit v Čechách a na Moravě o celkové rozloze 125 tisíc hektarů, odhadují předběžně škody způsobené pondělní vichřicí Sabine na asi 130 až 150 tisíc metrů krychlových dříví. Nejvíce postiženou oblastí je vojenský újezd Boletice na Šumavě s okolím, kde větrné poryvy poničily asi 100 tisíc kubíků dříví.
 

Ve většině lokalit, které spravují Vojenské lesy a statky, pondělní vichřice Sabina nezpůsobila nijak dramatické škody, naplno však zasáhla šumavské oblasti ve správě státního podniku spadajícího pod ministerstvo obrany a částečně bývalý vojenský újezd Brdy.

„Drtivá většina z šesti lokalit, které spravujeme, předběžně hlásí, že nemá výraznější škody na lesních porostech. Většinou jde o menší lokální škody v jednotkách, maximálně v desítkách tisíc kubíků dříví. Na Šumavě je však situace diametrálně odlišná,“ uvedl zástupce vojenských lesů Ondřej Vybíral.

Území Vojenského újezdu Boletice, jeho okolí a další lesy sousedící s Národním parkem Šumava u Lipenské pře-hrady utrpěly škody až na 100 tisíc kubíků. Nejhůře postiženou oblastí je lokalita Černý les ve vojenském újezdu Boletice na severovýchodním úbočí údolí Vltavy.

„Velkou část škod tvoří polomy, přesnější odhady ztrát budeme mít k dispozici zítra. Situaci nám v současnosti komplikuje i to, že na řadě lesních správ zatím nebyly ani obnoveny dodávky elektrické energie, stále probíhá zpřístupňování lesních cest, které jsou zapadané polomy“ dodal ředitel šumavské lesní divize Michal Frnoch.

Výrazně nižší škody hlásí lesníci z Brd. „Předběžný odhad důsledků větrné kalamity v CHKO Brdy a dalších loka-litách ve správě divize VLS Hořovice je 20 tisíc kubíků dříví,“ hlásí z Brd hlavní inženýr Milan Tesař.

V jednotkách tisíc kubíků se pohybují škody také v bývalém armádním výcvikovém prostoru Ralsko na Liberecku a ve vojenském újezdu Hradiště v Doupovských horách na Karlovarsku. „I přesto, že je půda silně podmáčená, zatím jsme nezaznamenali zásadnější poškození majetku včetně lesních porostů. Zatím se to jeví jako jednotlivosti,“ poznamenal Jiří Kšica z karlovarské lesní divize.

Lokální menší škody hlásí také moravské lesní správy na Olomoucku a Vyškovsku, kde bylo působení vichřice jen omezené.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist