https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vojenske-sonary-zabijeji-velryby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Právo: Vojenské sonary zabíjejí velryby

14.10.2003 | BRUSEL | Právo
Europoslanci vyzvali NATO k vyřazení přístrojů
 
Petici za zákaz vojenských sonarů se stovkou tisíc podpisů předala včera velitelství NATO v Bruselu britská členka Evropského parlamentu Caroline Lucasová. Vědci totiž potvrdili obavy ochránců zvířat, že tyto přístroje stojí za případy záhadných úmrtí kytovců. "U skupiny velryb, vystavených po několik hodin působení podmořských sonarů, jsme zjistili rozsáhlá poškození tkáně ledvin a jater," uvedl v časopise Nature Paul Jepson z Britské zoologické společnosti. Sonar je technické zvukové zařízení na sledování předmětů pod hladinou. Nezáleželo přitom na skutečné hloubce, v níž se velryby v danou chvíli pohybovaly. "Jde především o zvířata potápějící se do velkých hloubek, ale i ta, jež plavou pod hladinou. V důsledku dlouhodobějšího norného profilu (dosahovaných hloubek v daném časovém úseku) mají v krvi více rozpuštěného dusíku a ten představuje vysoké riziko," vysvětlil vědec. Zvuky sonaru zřejmě dezorientují u kytovců smysl pro hloubku, v níž se nacházejí, a zvířata prudce vyrážejí k hladině. V jejich tkáních se pak objevují plynové bublinky, typické příznaky tzv. kesonové nemoci z příliš rychlé dekomprese, která je dostatečně známa z mnoha tragédií u potápějících se nezkušených lidí. Studie v Nature vychází z loňského hromadného úmrtí kytovců během námořního cvičení NATO u Kanárských ostrovů a zahrnuje ivýsledky pitev velryb a delfínů, jež zahynuly u britského pobřeží v posledních deseti letech. Lucasová a skupina dalších členů europarlamentu žádají, aby v rámci Evropské unie bylo používání nízkofrekvenčních sonarů zakázáno.
reklama

 
Alexandr Petrželka

| Právo

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist