https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/volby-do-ep-humaniste-podporuji-biologicke-zemedelstvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Volby do EP: Humanisté podporují biologické zemědělství

21.5.2004 10:02 | PRAHA (EkoList)
Humanistická aliance ve svém devítibodovém programu pro volby do Evropského parlamentu věnuje jeden oddíl i životnímu prostředí a další zemědělství. Aliance, kandidující s číslem 10, mimo jiné požaduje podporu biologického zemědělství, snížení spotřeby energie a přijetí nové mezinárodní smlouvy o omezení emisí skleníkových plynů.
 


Podrobné informace o volbách do Evropského parlamentu najdete zde
Odpovědi Humanistické aliance na anketu EkoListu

Odpovídá Jan Tamáš, místopředseda Humanistické aliance a kandidát ve volbách do EP.

1. Který z problémů životního prostředí by se měl na úrovni Evropské unie přednostně řešit? Jaké kroky pro řešení tohoto problému chcete podniknout v Evropském parlamentu?

Problémů je mnoho, ale jak je vidět z našeho programu, hlavními body v oblasti ekologie je pro humanisty v současné chvíli toto:
Podpora snížení spotřeby energie a využívání obnovitelných zdrojů energie místo jaderné energetiky.
Uznání vody jako veřejného majetku, který nelze privatizovat.
Podnět k nové mezinárodní smlouvě o redukci skleníkových plynů.
Zákaz škodlivých látek používaných v průmyslu a zemědělství, nahrazení toxických materiálu biologicky rozložitelnými materiály.
Co chceme podniknout pro realizaci těchto návhrů? Především je vnést na pořad dne! Otevřeně mluvit o všech ekologických problémech a hrozbách a navrhovat a společně hledat řešení. Zdá se, že ekologická politika v EU podléhá lobbystickým zájmům průmyslových gigantů na úkor zájmů "obyčejných" lidí – to se musí změnit.

2. Má EU dál prosazovat Kjótský protokol jako základní strategii boje proti klimatickým změnám? Pokud ne, jaké nástroje ochrany klimatu má prosazovat?

Je nutné snažit se o dosažení mezinárodní dohody v boji proti klimatickým změnám. Ekologické problémy překračují hranice jednotlivých států a proto je nutné je řešit na mezinárodní úrovni, zejména pak mezi těmi, kdo tuto oblasti nejvíce ovlivňují. Ke znečišťovatelům prostředí se musí zaujmout jasně odmítavý postoj! Proto navrhujeme dát podnět k nové mezinárodní dohodě o redukci skleníkových plynů.

3. Pro jaké konkrétní dopravní stavby na území ČR budete prosazovat financování z peněz EU (např. v rámci programu Transevropských dopravních sítí)? Bude mezi nimi kanál Dunaj - Odra - Labe?

V případě zvolení bychom na evropské úrovni prosazovali takové projekty, které by měli v ČR největší podporu lidí. Zastáváme názor, že o důležitých záležitostech daného regionu by měli mít možnost rozhodovat právě obyvatelé daného regionu. Proto bychom navrhovali uspořádání referend na všechna důležitá témata.
Já osobně pak nejen z důvodů ekologických preferuji hromadnou dopravu (nejvíce železniční) před osobní.

4. Jaký postoj má EU zaujmout v otázkách liberalizace světového obchodu. Mají být multilaterální obchodní smlouvy nadřazeny dohodám o životním prostředí? Nebo to má být naopak? Má se o těchto věcech jednat pouze na půdě Světové obchodní organizace (WTO), nebo i v Organizaci spojených národů (OSN)?

Obchod nemůže být nadřazen naší možnosti žít a přežít na této planetě! O těchto otázkách se musí jednat v co nejširším plénu, na celosvětové úrovni například v OSN. Je pochopitelné, že z pohledu WTO se životní prostředí může jevit jako něco, co je spíš na obtíž a brání obchodu, než jako nutnost, bez které nelze žít, proto toto plénum nepovažujeme za vhodné pro řešení ekologických otázek.

5. Snahy členských států EU o ochranu životního prostředí na svém území narážejí na pravidla EU o volném pohybu zboží a služeb (viz např. spor mezi Evropskou komisí a Německem o zálohování nevratných obalů nebo spor mezi Evropskou komisí a Rakouskem o zákaz jízdy kamionů na určitých trasách). Považujete současnou právní úpravu této problematiky za uspokojivou, nebo by měla být posílena práva členských států na ochranu jejich životního prostředí, nebo by naopak měla být posílena zásada volného pohybu zboží a služeb na úkor práva států chránit životní prostředí na svém území?

K čemu nám bude Evropská unie, pokud se tu všichni otrávíme našimi vlastními odpady? Členské státy musí mít fungující nástroje na ochranu jejich životního prostředí. Obchod nemůže být stavěn co se důležitosti týče před životní prostředí. Každý členský stát má plné právo hájit "své" životní prostředí a není možné, aby mu např. evropská komise vnucovala svůj názor. Evropa musí fungovat tak, jak chtějí obyvatelé jejích členských zemí, nikoliv jak chce Evropská komise nebo její předseda.

6. Jste nakloněni tomu, aby o sporných ekologických otázkách bylo možné hlasovat v referendu na celoevropské úrovni?

Jedním ze stěžejních bodů programu Humanistické aliance je prosazování principů přímé demokracie. Jednoznačně zastáváme názor, že o důležitých otázkách týkajících se lidí žijících v daném regionu (nejen na celoevropské úrovni) by měli mít možnost v referendech rozhodovat právě lidé žijící v této oblasti. Hlasování by samozřejmě muselo předcházet důkladné a nestranné poskytnutí všech informací týkajících se daného tématu.

Vybrané pasáže z programu "Humanistické aliance"

6. Zemědělství

* Podpora biologického zemědělství
* Zavedení norem používání biotechnologií
* Důraz na výzkum efektivního zemědělství
* Podpora zemědělských prvovýrobců

7. Životní prostředí

* Podpora snížení spotřeby energie a využívání obnovitelných zdrojů energie místo jaderné energetiky
* Uznání vody jako veřejného majetku, který nelze privatizovat
* Podnět k nové mezinárodní smlouvě o redukci skleníkových plynů
* Zákaz škodlivých látek používaných v průmyslu a zemědělství, nahrazení toxických materiálu biologicky rozložitelnými materiály


reklama

 
Radek Svítil

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist