https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/volby-do-zastupitelstev-kraju-kralovehradecky-kraj-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Volby do zastupitelstev krajů: Královéhradecký kraj

5.11.2004 12:54 | PRAHA (EkoList)
O zvolení do pětačtyřicetičlenného krajského zastupitelstva bude v Královéhradeckém kraji usilovat 15 politických uskupení. V prvních volbách do krajů v roce 2000 si mandáty rozdělila ODS s tehdejší Čtyřkoalicí (14 zastupitelů) následovaná KSČM (10) a ČSSD (7). Hlavním tématem shodným pro kandidující strany je především dostavba dálnice D11.
 

Královéhradecký kraj není v současnosti napojen na zbytek republiky žádnou kvalitní dálnicí, proto se všechny strany shodnou na jednom - rychle dokončit administrativní kroky, které povedou k zahájení výstavby této komunikace. Z politických uskupení, jejichž volební program je k dispozici, se všechny hlásí k výstavbě dálnice D11 v co nejkratším možném čase. Koalice „Volba pro kraj“, kterou utvoří Evropští demokraté, Volba pro město a Strana pro otevřenou společnost hovoří o nutnosti v rámci zákona co nejvíce zkrátit lhůty správního řízení, které jsou v kompetenci kraje. Strana zelených poukazuje na to, že dálnice je z hlediska bezpečnosti silničního provozu lepší než současný stav a také se přesunem velkého obejmu dopravy zlepší životní prostředí v Chlumci nad Cidlinou a jeho okolí. ODS podporuje výstavbu D11 v celé uvažované trase, tedy až na hranice s Polskem.

Občanští demokraté podporují i další výstavbu obchvatů kolem měst a obcí a urychlení přípravných prací nutných pro budování rychlostní komunikace R35, která by měla propojit Královéhradecký kraj s krajem Libereckým. Strana zelených se shoduje s kandidáty Koruny České, monarchistické strany Čech, Moravy a Slezska v tom, že tato silnice nesmí ohrozit krajinný ráz. "V otázce rychlostní silnice z Liberce na Hradec Králové, jednoznačně podporujeme dlouhodobě výhodnější a citlivější variantu obchvatu okolo Českého ráje. Raději chceme jezdit relativně déle, ale uchovat netknutý Český ráj, navíc chceme za obchvatnou variantu příspěvek z EU,“ potvrzuje J.M. Bohdanecký předseda KMS KČ v Hradci Králové. K tématu dopravy Koruna česká ještě dodává, že obecně požaduje naprostou rekultivaci zastavěných a již neužívaných biotopů a to i silničních, tedy likvidaci starých silnic a jejich přeměnu v luka, pole, remízy atd. Koruna česká podporuje i budování ekologické vodní cesty až do Hradce Králové.

Koalice Volba pro kraj chce napomáhat podnikání místních provozovatelů železniční dopravy a podpořit integrované dopravní systémy se zapojením železnice, stejně jako volební program KSČM. Ta chce iniciovat změnu zákona č. 111/94 Sb., o silniční dopravě, která by vedla ke zjednodušení a zprůhlednění regionální dotované dopravy. Chce také důrazněji sledovat hospodaření s dotacemi na krytí ztrát dopravců.

Životní prostředí a zemědělství

Pro volební program Strany zelených je důležitým bodem uvažovaná výstavba spalovny odpadů v Opatovicích nad Labem. Zelení se staví důrazně proti, podle nich budou náklady na stavbu kolem tří miliard korun zcela vyhozené peníze. Zelení se staví za recyklaci odpadů a šetření surovin, navíc podle nich kapacita spalovny překračuje o 80 % potřeby kraje, takže bude nutné odpad dovážet, což přinese spolu se samotným provozem spalovny silné poškození životního prostředí. Odmítavě se ke spalovně odpaů staví i Komunistická strana.

Zelení ve svém programu slibují, že se zasadí o realizaci podrobné mapy ekologických zátěží Královéhradeckého kraje a sousedních oblastí. Podle Zelených nejvíce škodí ochraně životního prostředí nedokonalé územní plánování. Naopak k ochraně prostředí a přírody patří spolupráce s nejrůznějšími zájmovými skupinami, jako jsou rybáři, myslivecké sdružení nebo lesníci. Strana zelených chce podporovat činnost těchto organizací.

ODS se chce zaměřit na likvidaci starých ekologických zátěží, rozvíjet využití obnovitelných zdrojů energie a podporovat environmentální vzdělávání na všech stupních škol. ODS chce také prosazovat co nejvhodnější nakládání s odpady, což znamená vytvořit konkurenční prostředí a podpořit technologie šetrnější k prostředí i peněženkám občanů.

Koalice Volba pro kraj chce zejména podpořit zemědělství, které bude zachovávat krajinný ráz, produkovat zdravé a kvalitní potraviny a přinese práci obyvatelům kraje. Zemědělsky nevhodné lokality by se měly stát místem pro pěstování plodin využitelných jako obnovitelný zdroj energie.

KSČM v kapitole o životním protředí slibuje, že se zaměří se na snižování záporného vlivu stávajících zařízení, staveb, technologických celků a výrob na životní prostředí. Chce také žádat důsledné dodržování ochrany životního prostředí při realizaci rozvojových programů, včetně ekologického nakládání s odpady a jejich likvidace.

Politické strany, hnutí a koalice kandidující do voleb do zastupitelstva Královéhradeckého kraje:

Česká strana sociálně demokratická
Demokratická unie České republiky
Komunistická strana Čech a Moravy
Koruna Česká, monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska
Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová
Občanská demokratická strana
Nezávislí
Pravý Blok
koalice Strany občanů Republiky České se Stranou za životní jistoty
Republikáni Miroslava Sládka
Sdružení nezávislých kandidátů
Strana zelených
Strana zdravého rozumu
koalice Volba pro kraj, složená z Evropských demokratů, Volby pro město a Strany pro otevřenou společnost
Unie svobody - Demokratická unie


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist