https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/volkswagen-dostal-v-polsku-rekordni-pokutu-kvuli-emisim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Volkswagen dostal v Polsku rekordní pokutu kvůli emisím

17.1.2020 00:08 | VARŠAVA (ČTK)
Polský úřad na ochranu hospodářské soutěže a spotřebitelů uložil německému automobilovému koncernu Volkswagen pokutu 120,6 milionu zlotých (asi 718 milionů Kč) jako trest za to, že klamal zákazníky ohledně automobilových emisí. / Ilustrační foto
Polský úřad na ochranu hospodářské soutěže a spotřebitelů uložil německému automobilovému koncernu Volkswagen pokutu 120,6 milionu zlotých (asi 718 milionů Kč) jako trest za to, že klamal zákazníky ohledně automobilových emisí. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Polský úřad na ochranu hospodářské soutěže a spotřebitelů uložil německému automobilovému koncernu Volkswagen pokutu 120,6 milionu zlotých (asi 718 milionů Kč) jako trest za to, že klamal zákazníky ohledně automobilových emisí. Jde o nejvyšší pokutu, jakou kdy za porušení práv spotřebitelů úřad uložil. Polský úřad je tak dalším v pořadí, který Volkswagen potrestal v takzvané aféře dieselgate, tedy za manipulaci s testy emisí, uvedl ve středu server Onet.pl.
 

Volkswagen používal ve vozech Volkswagen, Audi, Seat a Škoda vyrobených po roce 2008 počítačový program k řízení vznětových motorů, který umožňoval při testech snižovat úroveň emisí dusíku. V běžném provozu byly tyto hodnoty ale vyšší. Skutečnost byla značně vzdálena tomu, co německá automobilka uváděla v reklamách a homologačních dokumentech. Volkswagen dal rovněž pokyny prodejcům, aby neuznávali reklamace zákazníků ohledně emisí.

Podle komuniké úřadu se mezi polskými zákazníky zvyšuje ekologické povědomí, mnoho lidí si tak mohlo úmyslně vybrat vozy, v jejichž spalinách mělo být škodlivých látek méně.

Volkswagen loni podle údajů polské agentury pro automobilový trh Samar v Polsku prodal 51.520 osobních automobilů stejnojmenné značky. Nejžádanějším typem vozu v Polsku byla česká dceřiná značka Škoda, těchto aut se tam prodalo 68.644.

Předloni vyměřila německá prokuratura Volkswagenu za falšování údajů o emisích pokutu jednu miliardu eur (přes 25 miliard Kč). Volkswagen tehdy uvedl, že pokutu přijímá, a přiznává se tak k zodpovědnosti.

Volkswagen v září 2015 v reakci na obvinění amerických úřadů přiznal, že zhruba do 11 milionů naftových aut po celém světě nainstaloval software umožňující manipulovat s testy emisí oxidů dusíku. Týkalo se to rovněž aut českého výrobce Škoda.

Náklady na pokuty, svolávací akce a na vyrovnání v civilních sporech po celém světě už Volkswagen stály více než 33 miliard dolarů (745 miliard Kč). Rekordní pokutu dostala německá automobilka také loni v prosinci v Austrálii, kde jí za skandál kolem falšování emisí byla uložena pokuta 125 milionů australských dolarů (1,9 miliardy Kč).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist