https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vorvani-slavili-na-festivalu-humanismu-uspech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vorvani slavili na Festivalu humanismu úspěch

22.9.2000 19:30 | PRAHA (EkoList)
Nedlouho po sedmnácté hodině byl na Palackého náměstí zahájen tříhodinový Festival humanismu pořádaný Humanistickou aliancí. Na nezájem veřejnosti si pořadatelé rozhodně stěžovat nemohli, neboť téměř celé náměstí včetně pomníku Františka Palackého bylo zaplněno převážně mladými lidmi mnoha národností, přičemž nešlo o žádné profesionální "odpůrce globalizace", ale o lidi, kteří si sem přišli zatancovat v rytmu hudby skupin Vorvani a Zouglou, poslechnout si známé osobnosti akademického světa nebo se dozvědět více o düvodech protestu proti MMF a SB. Právě pro zájemce o tyto informace o MMF a SB z jiného než oficiálního hlediska zde stálo šest stánku, ve kterých své propagační materiály a časopisy vedle humanistických organizací prezentovali i Iniciativa proti ekonomické globalizaci (INPEG), hnutí Socialistická alternativa -Budoucnost, Komunistický svaz mládeže a Výbor za dělnickou internacionálu.
 

Jako první host festivalu vystoupil se svými poznámkami ke globalizaci filosof Erazim Kohák, kterého se svou kritikou MMF a SB následoval prof. Milan Machovec. Poté se na pódiu rozehrála skupina Vorvani, kterou následovalo černošské hudební uskupení Zouglou. Před devatenáctou hodinou pak z pódia za velkého potlesku přítomné pozdravili zástupci humanistických stran ze Švýcarska, Německa, Maďarska, Iráku, Jihoafrické republiky, Ruska a České republiky. Právě předsedkyně české Humanistické aliance Dana Feminová sklidila za svou řeč velký potlesk, když mimo jiné pronesla: "Tato první protestní akce ukazuje naší vládě jak se dá demonstrovat nenásilně. Česká vláda rozhodla o zasedání finančníku a od té doby je zde kampaň teroru. Všichni se bojí, protože demonstranti jsou prezentováni jako nebezpeční zločinci. Obviňujeme českou vládu ze zastrašování a teroru, které až příliš připomínají minulý režim." Jako poslední se představila prezidentka Humanistické Internacionály Leonarda Cici, která hovořila o negativních dopadech politiky MMF a SB na život obyčejných lidí.

Celý festival se nesl v duchu oranžové barvy, která byla na transparentech, nápisech, balóncích i na prodejných tričkách s nápisy "Festival humanismu", o něž byl velký zájem. Mezi demonstranty nechyběli ani členové Občanských právních hlídek, kteří mají za úkol monitorovat jednání policistů. Policisté však pouze postávali ve skupinkách na protějších chodnících.


reklama

 
Markéta Kutilová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist