https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vozickari-maji-znacenou-trasu-v-jizerskych-horach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vozíčkáři mají značenou trasu v Jizerských horách

27.5.2002 14:06 | LIBEREC (ČIA)
První trasu speciálně značenou pro vozíčkáře otevřela pro letošní letní sezonu liberecká obecně prospěšná společnost Mobilita pro turisty upoutané na invalidní vozík. Předseda společnosti Alexandr Petričko dnes uvedl, že cílem společnosti je zpřístupnit vozíčkářům většinu tras v Jizerských horách.
 

První trasa pro postižené turisty měří 12 kilometrů a vede z Bedřichova přes Novou Louku na Černou Nisu a zpět. Značena je číslovanými zelenými ukazateli se symbolem vozíčkáře. "Do konce září plánujeme otevřít ještě další čtyři úseky až na Hřebínek, do Oldřichova, na Čihadla i do okolí Smědavy. Náročnost tras je barevně odlišena od nejsnadnější modré, přes středně těžkou zelenou a nejobtížnější červenou," informoval Petričko. Společnost Mobilita připravila i bezbariérové ubytování v bedřichovském penzionu Bismark. Postižení v něm mají výrazné slevy.

Při značení tras spolupracuje společnost Mobilita s bývalým horolezcem Jiřím Jiroudkem, který je po úrazu páteře upoután na invalidní vozík. Dvaapadesátiletý Jiroudek se podílel na unikátní turistické mapě Jizerských hor s výletními trasami vhodnými pro vozík. "První trasa pro vozíčkáře byla vybrána velmi šťastně, aby invalidní turisty neodradila. Výhodou nepříliš strmých úseků je i to, že se člověk nemusí po stejném úseku vracet na výchozí místo," řekl ČIA Jiroudek.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist