https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vraceji-se-na-prerovsko-znovu-orli-morsti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vracejí se na Přerovsko znovu orli mořští?

6.3.2000 12:15 | PŘEROV (EkoList)
Členové Moravského ornitologického spolku (MOS) zaznamenali v posledních dnech nezvykle velký výskyt vzácných orlů v přerovském okrese. Řekl to dnes předseda MOS Jiří Šafránek. Podle něj jde zejména o orly mořské. I přesto, že jsou zde pozorováni touto dobou na tahu každoročně, překvapil ornitology jejich počet.
 

Nad tovačovskými rybníky zpozorovali ornitologové pět orlů - dva dospělé a tří mladé ptáky. V okolí záhlinických rybníků v kroměřížském okrese bylo pozorováno dokonce šest orlů mořských najednou.

Orli mořští se u nás vyskytují především na jižní Moravě v okolí Novomlýnských nádrží, kde byly zaznamenány i pokusy o zahnízdění, a v jižních Čechách, kde pravidelně hnízdí. Jsou největší z orlů, které je možné u nás v přírodě vidět, v rozpětí měří okolo 2,5 m. Živí se převážně rybami a v zimě i uhynulou zvěří.

Dalším z orlů, který několik dní zimoval na přerovsku, byl mladý orel skalní. Ten se zdržoval několik dní mezi obcemi Beňov a Horní Moštěnice. Podle zbarvení šlo o mladého ptáka do dvou let věku, který se zde zastavil na tzv. potulce. V České republice byli totiž podle slov Jiřího Šafránka orli skalní vyhubeni již v minulém století, ale ojediněle se k nám zatoulávají zvláště ze Slovenska.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist