https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vrecionova-v-ep-vice-podpori-rodinne-farmy-doufa-asociace-soukromych-zemedelcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vrecionová v europarlamentu více podpoří rodinné farmy, doufá asociace soukromých zemědělců

23.7.2024 18:39 (ČTK)
Foto | David Sedlecký / Wikimedia Commons
Zvolení Veroniky Vrecionové (ODS) předsedkyní vlivného výboru pro zemědělství a rozvoj venkova (AGRI) v Evropském parlamentu je podle předsedy Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslava Šebka potřebnou změnou, řekl ČTK. Doufá, že se europoslankyně zaměří především na podporu rodinných farem a lokálních zemědělců. Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal naopak tvrdí, že rodinné farmy v Česku nepřevažují a obává se tlaku na rychlou změnu. Komora se chce s Vrecionovou sejít a představit jí své priority.
 
"V minulém období se do povědomí zemědělců (Vrecionová) zapsala svým neúnavným bojem proti největším nesmyslům Evropské zelené dohody a také podporou Ukrajiny," uvedl Doležal ke zvolení předsedkyně z frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR). Vrecionová dnes českým novinářům v Bruselu krátce po svém zvolení řekla, že důsledkům Green Dealu (Zelené dohody pro Evropu) se bude dále věnovat.

"My od zemědělců jako společnost chceme, aby se chovali zodpovědně k vodě, půdě i krajině, nicméně je potřeba nastavit tyto věci spíše motivačně, ne různými zákazy a příkazy. Je rovněž potřeba s farmáři více komunikovat a je rovněž velmi důležité více podporovat malé a střední zemědělské farmy a rodinné farmy," doplnila Vrecionová s tím, že chce řešit i téma, kterému se dlouhodobě věnuje a kterým jsou životní podmínky hospodářských zvířat.

Podporu má Vrecionová od Šebka. "Věříme, že paní europoslankyně Vrecionová bude dělat stejnou politiku jako dosud, tedy zaměřenou na podporu rodinných farem a lokálních zemědělců, a že bude podporovat systémové změny, které povedou k jasné limitaci dotací pro největší subjekty a ke sledování, zda dotace skutečně jdou k zemědělcům," uvedl. Větší podporu rodinných farem podporuje Šebek dlouhodobě a prosazuje mimo jiné zákon o rodinných farmách.

Na tom se ale neshodne s Doležalem. Vrecionová podle něj prosazuje takzvaný evropský model zemědělského hospodaření, tedy rodinné farmy. "Z důvodu historického vývoje v Česku nepřevažuje a tlak na rychlou změnu by rozhodně nepřinesl nic dobrého," sdělil Doležal. Priority Agrární komory jsou podle něj současná neutěšená situace v zemědělství, ale také budoucí uspořádání vztahů mezi Evropskou unií a Ukrajinou a reforma Společné zemědělské politiky po roce 2027.

Čeští zemědělci si v minulosti stěžovali například na přílišnou byrokracii a levné dovozy zemědělských komodit do Evropské unie. Reakci vlády na jejich krizovou situaci v minulosti označovali za nedostatečnou. V Česku několikrát protestovali, naposledy 20. března, kdy na silnice v regionech i k hranicím vyjelo více než 1600 traktorů a další techniky. Demonstrace se odehrávaly i v dalších zemích EU.

Protesty zemědělců podle Vrecionové ukázaly, že "farmáři mají problém poprat se se všemi novými povinnostmi, které na ně byly v důsledku Green Dealu navaleny, je to v první řadě ohromný nárůst byrokracie," řekla.

Vrecionová se stala teprve třetím českým europoslancem, který od vstupu České republiky do EU vede výbor Evropského parlamentu. Před ní tuto funkci získali pouze její stranický kolega Miroslav Ouzký, který v letech 2006 až 2009 předsedal výboru pro životní prostředí (ENVI), a Pavel Svoboda (KDU-ČSL), jenž vedl v letech 2014 až 2019 výbor pro právní záležitosti (JURI).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist