https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vsb-temelin-je-stavebne-zcela-podle-puvodniho-projektu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

VSB: Temelín je stavebně zcela podle původního projektu

25.6.2001 16:54 | PRAHA (ČIA)
První blok jaderné elektrárny Temelín je ze stavebního hlediska zcela v souladu s původním projektem, což dokázaly desítky různých měření a testů. Nedochází k žádným mimořádným událostem ani k nečekaným či neplánovaným deformacím podkladové betonové desky pod turbogenerátorem. Na dnešní tiskové konferenci společnosti VSB, která je hlavním dodavatelem stavebních prací na této jaderné elektrárně, to řekl její generální ředitel Václav Matyáš.
 

Reagoval tak na informace některých médií, že se betonová deska pod turbogenerátorem deformuje a následkem toho došlo k poruše jednoho ze tří nízkotlakých rotorů turbíny. Kvůli této poruše se přitom plánovaná několikatýdenní odstávka Temelína změnila na několikaměsíční, protože je nutné celou turbínu demontovat a opět sestavit dohromady. Obsluha jaderné elektrárny Temelín odstavila reaktor v prvním bloku elektrárny počátkem května a s opětovným zahájením zkušebního provozu počítá na přelomu července a srpna.

Podle Matyáše probíhají zkoušky veškerých zařízení elektrárny, tedy i stavebních částí nepřetržitě v pravidelných intervalech a probíhat budou až do skončení provozu elektrárny. "Deska se skutečně chová tak, jak předpokládaly v projektu stanovené hodnoty, vše je v předpokládaných parametrech," řekl výkonný ředitel Temelína František Hezoučký. Podle jeho slov se deska prohýbá jednak pod vlastní vahou a jednak pod vahou na ní stojící konstrukce.

"Posoudili jsme propočtem dnešní stav betonové stolice pod turbínou. Je v takovém stavu, v jakém by dneska podle projektu měla být. Chceme pouze při novém montování turbíny zpřesnit dnešní údaje vzhledem k těm uvedeným v projektu," dodal generální ředitel projektanta elektrárny - společnosti Energoprojekt Jaroslav Knotek.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist