https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vsechny-moravskoslezske-prehrady-jsou-prakticky-plne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Všechny moravskoslezské přehrady jsou prakticky plné

9.6.2020 15:30 | OSTRAVA (ČTK)
Foto | Vratislav K / Wikimedia Commons
Všechny významné vodní nádrže ve správě státního podniku Povodí Odry jsou prakticky plné. Hydrologickou situaci zejména v Beskydech zlepšily květnové srážky, sdělila mluvčí podniku Šárka Vlčková.
 

Povodí Odry je správcem vodních toků a vodních děl v povodí Odry, tedy na území Moravskoslezského a částečně i Olomouckého kraje. Provozuje například přehrady Šance, Kružberk nebo Slezská Harta.

"Mohu optimisticky sdělit občanům našeho regionu i podnikatelským subjektům, že máme dostatek vody, její dodávka není ohrožena a situace v segmentu vodního hospodářství je trvale stabilní," uvedl technický ředitel Povodí Odry Břetislav Tureček. Jedinou dlouhodobě napjatější oblastí je podle něj údolní niva Opavy mezi městy Krnovem a Opavou ležící v takzvaném srážkovém stínu Jeseníků.

"Zima 2019/2020 byla extrémně chudá na sněhové zásoby a v kombinaci s hlubokým nedostatkem srážek v měsíci dubnu to znamenalo prudký nástup krajinného sucha a počínající hydrologické sucho," uvedla Vlčková. Situace se změnila díky květnovým srážkám, kdy v Jeseníkách napadlo během měsíce od 50 do 90 milimetrů a v Beskydech 150 až 260 milimetrů.

"Severozápadní část povodí Odry, kterou reprezentují Rychlebské hory a hlavně Hrubý s Nízkým Jeseníkem, měla na konci května průměrné průtoky a hydrologická situace ve vodních tocích byla dobrá," uvedl Tureček. V Beskydech byly na konci května průtoky v tocích nadprůměrné a situace na hlavním toku Odře je průměrná.

V jesenické části kraje nyní zvedly hladiny toků červnové deště, které měly místy charakter přívalu. Průtoky se zvýšily i v Beskydech. "Významnější pro zlepšení hydrologické situace jsou regionální deště s nižší intenzitou, jaké se vyskytly v květnu v Beskydech, než proběhlé víkendové deště v Jeseníkách a Rychlebských horách, kdy se pouze část vody z nich stačí zasáknout pod zemský povrch," uvedla Vlčková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist