https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vsechny-odebrane-vzorky-na-bse-jsou-negativni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Všechny odebrané vzorky na BSE jsou negativní

21.2.2001 21:05 | PRAHA (ČIA)
Tisícovka vzorků na BSE čili takzvanou nemoc šílených krav byla k dnešnímu dni vyšetřena Státním veterinárním ústavem (SVÚ) v Jihlavě a stejným ústavem v Praze. Jihlavský ústav, který se na BSE specializuje, přitom provedl výzkum devíti z deseti těchto vzorků. Všechny odebrané vzorky byly negativní.
 

"Ze zmíněného tisíce kusů činí polovinu vzorky, které jsou hrazeny státem a odebírají je orgány veterinárního dozoru. Druhou polovinu vzorků si hradí soukromníci a masokombináty sami, protože chtějí přesvědčit spotřebitele o tom, že hovězí z jejich chovu, popřípadě z jejich jatek je bezpečné," uvedl dnes pro ČIA tiskový mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Josef Duben.

SVS je i nadále přesvědčena, že riziko BSE v našich zemích je minimální. S přibývajícím počtem negativních vyšetření také vzrůstá jistota, že toto tvrzení je opodstatněné a mělo by být dobrým argumentem pro orgány Evropské unie, u kterých Česká republika usiluje o zařazení mezi země s minimálním rizikem BSE. Ten samý cíl deklaruje také Rakousko, Švédsko a Finsko.

Česká republika zastavila dovoz hovězího masa z 11 zemí Evropské unie a Švýcarska, povoleno je dovážet maso pouze z Rakouska, Finska, Švédska a navíc ještě z Řecka. Ve skutečnosti se k nám však ani z těchto zemí žádný hovězí dobytek nedováží.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist