https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vsetin-je-mezi-deseti-nejlepsimi-mesty-v-evrope
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vsetín je mezi deseti nejlepšími městy v Evropě

28.5.2003 11:28 | PRAHA (ČIA)
Mezi deseti nominovanými evropskými městy na Evropskou cenu za udržitelnou mobilitu 2002 je letos i moravský Vsetín. Ceny třem nejúspěšnějším městům předá 5. června 2003 na Světový den životního prostředí evropská komisařka pro životní prostředí Margot Wallströmová v Bruselu. ČIA to sdělila Eva Veverková z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí.
 

Tato cena je součástí nového programu Evropské komise - Evropského týdne mobility - určeného pro členské státy Evropské unie (EU) i kandidátské země. Program má vyzdvihnout vynikající příklady iniciativ pro ekologické formy dopravy v celé Evropě. Za Českou republiku se do soutěže o cenu přihlásila čtyři města, nejlépe uspěl právě Vsetín.

Nejznámější součástí Evropského týdne mobility bývá Evropský den bez aut, který se poprvé uskutečnil ve Francii v roce 1998. Během této akce mají evropská města příležitost ukázat, jakým způsobem řeší otázky životního prostředí. Jeden den v roce, a to 22. září, tak mohou orgány místní samosprávy podniknout klíčové kroky, jejichž hlavním cílem je omezit automobilovou dopravu v některých částech města, podpořit využívání udržitelných způsoby dopravy a zvýšit povědomí o dopadech různých způsobů dopravy na životní prostředí.

O úspěchu akce celoevropského rozsahu svědčí účast 760 měst v roce 2000, 1005 v roce 2001 a 1448 v roce 2002. Ministerstvo životního prostředí je iniciátorem Evropského dne bez aut a Evropského týdne mobility v České republice. V roce 2002 se této osvětové akce EU a kandidátských zemí zúčastnilo šest měst - České Budějovice, Hlučín, Hodonín, Kroměříž, Olomouc a Vsetín. V roce 2003 se počítá s vyšší účastí českých měst, přestože vyvrcholení Evropského týdne mobility - tedy Evropský den bez aut - letos připadá na pondělí 22. září.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist