https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vsetinska-spalovna-bude-zpracovavat-jen-odpad-z-mesta-a-okoli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vsetínská spalovna bude zpracovávat jen odpad z města a okolí

28.6.2019 00:06 | VSETÍN (ČTK)
Zastupitelé města Vsetína se v pondělí zabývali plánovanou spalovnou, kterou ve městě chce postavit soukromá společnost Zásobování teplem Vsetín. / Ilustrační foto
Zastupitelé města Vsetína se v pondělí zabývali plánovanou spalovnou, kterou ve městě chce postavit soukromá společnost Zásobování teplem Vsetín. / Ilustrační foto
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Zastupitelé města Vsetína se v pondělí zabývali plánovanou spalovnou, kterou ve městě chce postavit soukromá společnost Zásobování teplem Vsetín. Vyslovili souhlas s tím, že město je proti tomu, aby se ve spalovně zpracovával odpad z jiných obcí než z ORP (obce s rozšířenou působností) Vsetín. Někteří obyvatelé se záměrem výstavby spalovny nesouhlasí a podepsali proti chystané spalovně petici, podepsalo ji přes 4100 lidí. Nedávno se ve městě uskutečnil i protestní pochod. Vsetín má kolem 26.000 obyvatel.
 

Nyní se dělá studie EIA, která zhodnotí očekávané vlivy spalovny na životní prostředí. Podle opozičního zastupitele Michala Berga z Koalice pro otevřený Vsetín (KOV) se v dokumentaci k procesu EIA objevily informace, že do zařízení by se v případě nedostatečného množství odpadu ze Vsetína a okolí vozil také odpad například z Rožnova pod Radhoštěm či Valašského Meziříčí. "Vsetín nesmí být popelnicí Valašska," uvedl již dříve Berg. Zastupitelé proto přijali usnesení o tom, že se nebude ve spalovně případně zpracovávat jiný odpad než z ORP Vsetín.

Radnice již dříve uvedla, že by se ke spalovně mohlo konat referendum. Starosta Jiří Růžička (KDU-ČSL) v pondělí zopakoval, že chce nejdříve získat všechny možné informace a poté se vedení města rozhodne, zda projekt podpoří, nebo ne. Vedení města poslalo investorovi dopis, ve kterém žádá o informace o projektu, zajímá se zejména o vliv na životní prostředí, dopravu a ceny odpadu a tepla. Počká také na výsledky EIA.

Při prosincové debatě se zástupci investora vadilo obyvatelům zejména umístění zvažované spalovny v centru města s přímou návazností na obytnou zástavbu. Lidé se vedle zhoršeného prostředí obávali také hrozících havárií, dopravní zátěže či snížení cen nemovitostí v okolí. Zařízení pro energetické využití odpadů má primárně spalovat komunální odpad a také vyrábět teplo a elektrickou energii. Ročně se v něm má spálit asi 12.000 tun odpadu. Technické služby svážející odpad ze Vsetína a dalších okolních obcí předloni vyvezly asi 11.700 tun odpadu, kromě Vsetína také například z obcí v okolí Horní Lidče nebo Velkých Karlovic.

Předseda představenstva Zásobování teplem Vsetín Michal Chmela již dříve uvedl, že rozumí obavám lidí z nových technologií. "Pokud by naše zařízení mělo negativní vliv na životní prostředí nebo veřejné zdraví, krajský úřad by nám jej nikdy nedovolil ve Vsetíně postavit," uvedl Chmela. Emise z provozu spalovny budou podle něj minimální a projekt je pro město výhodný, protože řeší budoucí problém s likvidací komunálního odpadu. Zástupce investora, ředitel zařízení na energetické využití odpadů v Liberci Pavel Bernát, dnes na zastupitelstva uvedl, že pokud o nabízení řešení nebude zájem, spalovna se za každou cenu stavět nebude.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jana Kuncová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist