https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vsetinsti-radni-nesouhlasi-s-umistenim-spalovny-v-centru-mesta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vsetínští radní nesouhlasí s umístěním spalovny v centru města

25.10.2019 00:10 | VSETÍN (ČTK)
Vsetínští radní nesouhlasí s umístěním plánované spalovny v místě, kterou navrhuje investor. / Ilustrační foto
Vsetínští radní nesouhlasí s umístěním plánované spalovny v místě, kterou navrhuje investor. / Ilustrační foto
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Vsetínští radní nesouhlasí s umístěním plánované spalovny v místě, kterou navrhuje investor. Včera to v tiskové zprávě sdělila mluvčí radnice Jana Raszková. Zařízení chce postavit společnost Zásobování teplem Vsetín v centru města, vzniknout by měla rekonstrukcí plynové kotelny v lokalitě Ohrada.
 

S umístěním spalovny i jejím zřízením část obyvatel nesouhlasí, petici proti zařízení podepsalo 5000 lidí, z toho asi 3800 ze Vsetína. Ve městě žije asi 26.000 lidí. Spalovna se stala ve městě tématem, vsetínští zastupitelé na svém posledním zasedání 11. září vzali petici oficiálně na vědomí a souhlasili s tím, že se spalovnou budou zabývat na nejbližším jednání 4. listopadu. Již v červnu přijali zastupitelé usnesení o tom, že se nebude ve spalovně případně zpracovávat jiný odpad než z obce s rozšířenou působností Vsetín.

Vsetínští radní se již seznámili s dokumentací záměru investora, který zajišťuje dodávku tepelné energie pro téměř 8300 vsetínských domácností, pro průmyslové objekty a veřejné budovy. "Záměr předpokládá přebudování výtopny na Ohradě na spalovnu odpadů, kdy vzniklé teplo bude využito pro výrobu tepelné energie pro otopnou soustavu města Vsetín. Předpokládá se energetické využití 12.000 tun odpadu za rok," uvedla mluvčí.

"Rada po projednání doporučila předložit zastupitelstvu materiál s návrhem usnesení, ze kterého vyplývá nesouhlasné stanovisko realizovat výstavbu spalovny v lokalitě Ohrada," uvedl starosta Jiří Růžička (KDU-ČSL). Růžička již dříve uvedl, že by bylo vhodné rozpracovat také variantu umístění spalovny na okraji města.

Ještě není znám výsledek EIA, tedy posouzení vlivu spalovny na životní prostředí. Krajský úřad v létě vrátil investorovi k přepracování dokumentaci k projektu. Požaduje například dopracovat rozptylovou studii a posouzení vlivu na veřejné zdraví, přepracovat části o nakládání s odpadními vodami či lépe rozpracovat část týkající se rizik a havárií.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist