https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vsetinsti-zastupitele-vzali-na-vedomi-petici-proti-spalovne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vsetínští zastupitelé vzali na vědomí petici proti spalovně

12.9.2019 00:12 | VSETÍN (ČTK)
Vsetínští zastupitelé včera oficiálně vzali na vědomí petici proti záměru soukromého investora, postavit ve městě spalovnu. / Ilustrační foto
Vsetínští zastupitelé včera oficiálně vzali na vědomí petici proti záměru soukromého investora, postavit ve městě spalovnu. / Ilustrační foto
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Vsetínští zastupitelé včera oficiálně vzali na vědomí petici proti záměru soukromého investora, postavit ve městě spalovnu. Podepsalo ji téměř 5000 lidí, z toho asi 3800 ze Vsetína, řekl zastupitelům starosta Vsetína Jiří Růžička (KDU-ČSL). Ve městě žije asi 26.000 lidí. Zastupitelé také odsouhlasili, že se spalovnou budou zabývat na svém nejbližším plánovaném zasedání.
 

Stavbu spalovny plánuje společnost Zásobování teplem Vsetín. Krajský úřad při posuzování vlivu spalovny na životní prostředí (EIA) v létě vrátil investorovi k přepracování dokumentaci k projektu. Požaduje například dopracovat rozptylovou studii a posouzení vlivu na veřejné zdraví, přepracovat části o nakládání s odpadními vodami či lépe rozpracovat část týkající se rizik a havárií.

Starosta na zastupitelstvu zopakoval své dřívější stanovisko, že svůj názor na spalovnu vysloví až v okamžiku, kdy bude mít dostatek informací od investora a bude také znám výsledek EIA. "Vnímáme že spalovna je problém, který hýbe Vsetínem, je to velmi diskutované téma," uvedl Růžička. Město oslovilo investora s žádostí o informace o spalovně. "Dostali jsme od něj poměrně podrobnou zprávu o rozsahu 40 stran, kterou podrobíme důkladné analýze," řekl starosta, který také ve věci zvažuje vyhlášení referenda.

Někteří zastupitelé však uvedli, že by město mělo zaujmout jednoznačné stanovisko i v okamžiku, kdy nemá všechny podklady. Zástupce investora na dřívějším zasedání zastupitelstva uvedl, že pokud si lidé nebudou spalovnu přát, nebude postavena.

Zařízení má primárně spalovat komunální odpad a také vyrábět teplo a elektrickou energii. Ročně by v něm bylo spáleno asi 12.000 tun odpadu. Technické služby, svážející odpad ze Vsetína a okolních obcí, předloni vyvezly asi 11.700 tun odpadu. Zastupitelé na konci června přijali usnesení o tom, že se nebude ve spalovně případně zpracovávat jiný odpad než z ORP (obce s rozšířenou působností) Vsetín. Město požaduje také vybudování měřicí stanice čistoty vzduchu v oblasti, v níž má spalovna stát.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist