https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vstup-czechinvestu-na-uzemi-kladenske-poldi-je-ohrozen
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vstup CzechInvestu na území kladenské Poldi je ohrožen

3.10.2001 09:06 | KLADNO (ČIA)
S výraznými komplikacemi se po půlročních jednáních potýká projekt vyčištění průmyslové zóny Poldi. Plocha je v současnosti ve vlastnictví společnosti Scholz Stahlzentrum-Ost (SZO). Kompletní sanace bezmála 50hektarového pozemku si vyžádá 620 milionů korun, tři čtvrtiny má uhradit stát prostřednictvím vládní agentury CzechInvest. Nezbytnou podmínkou je ale převedení soukromých pozemků do majetku města. Kladenští zastupitelé na svém jednání odsouhlasili znění darovací smlouvy se společností SZO, její vedení ale nyní oznámilo, že tento kontrakt nepodepíše.
 

"Ve smlouvě došlo k menšímu posunu proti dřívějším jednáním. 30 milionů korun jako účelovou dotaci, kterou Kladno SZO předá, potřebujeme získat v blízkém časovém horizontu. Smlouva však předpokládá vyplacení peněz až po následném prodeji vyčištěných pozemků," vysvětlil mluvčí SZO Václav Mazánek.

Milionovou částku potřebuje vlastník Poldi na rozjetí provozů, které budou v rámci sanace přesunuty na jiné místo v areálu. Z vlastních zdrojů však nemůže tuto část projektu financovat. "Kladno zaplatí z obecního rozpočtu 25 procent z celkové ceny sanace. Proto nemůžeme vydat další prostředky ještě před prodejem pozemků. Rozhodně jsme ale v navržené smlouvě nic proti předchozím ujednáním neměnili," reagoval primátor Milan Volf.

Smlouva o převzetí pozemků měla být zaregistrována do konce září. Nyní hrozí, že se Kladno nedostane ke státní dotaci na sanaci území. "Chybí nám jasně stanovené požadavky SZO, kterými bychom se řídili například při jednání v zastupitelstvu. Je ovšem nutné tento projekt přivézt urychleně do konce," doplnil Volf.

Případnou změnu smlouvy by ovšem museli opět schválit kladenští poslanci.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist