https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vstup-do-norskeho-ministerstva-ropy-nacas-zablokoval-protest-aktivistu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vstup do norského ministerstva energetiky načas zablokoval protest aktivistů

24.8.2021 10:20 | OSLO (ČTK)
Dav ekologických aktivistů z hnutí Extinction Rebellion (Vzpoura proti vyhynutí) v pondělí na pět hodin zablokoval vstup do budovy norského ministerstva ropy a energetiky. Policie demonstranty vytlačila a zatkla několik desítek lidí, informovala agentura Reuters.
 

Zhruba 17 přívrženců hnutí s nápisem "zakažte ropu" načas obsadilo recepci ministerstva. Desítky dalších demonstrovaly na ulici, čímž lidem bránili ve vstupu do budovy v centru Osla.

Blokádu označili za součást desetidenní kampaně protestu proti norskému ropnému průmyslu. Norsko je největším producentem ropy a zemního plynu v západní Evropě, denně vytěží čtyři miliony barelů ropného ekvivalentu.

Policie odpoledne protestující z budovy ministerstva vytlačila a uvedla, že zatkla 19 lidí. Dalších 29 demonstrantů bylo zatčeno kvůli blokádě jedné z hlavních dopravních tepen města, uvedla policie na twitteru.

Změna klimatu se v Norsku stala ústředním tématem celospolečenské diskuse před parlamentními volbami plánovanými na 13. září, v nichž se očekává vítězství středolevicové opozice nad současnou konzervativní vládní koalicí.

"Desítky let jsme psali dopisy, mluvili jsme, demonstrovali. Nechali jste nás mluvit, ale neposloucháte," řekla na demonstraci dvaadvacetiletá aktivistka Hanna Kristina Jakobsenová. "Proto nyní děláme poklidnou občanskou neposlušnost. Jsme zoufalí," vysvětlila.

Norská ministryně pro ropu a energetiku Tina Bruová uvedla, že sdílí obavy z klimatických změn, ale kritizovala metody demonstrantů. "Nikdy neuspějeme v boji proti změně klimatu, pokud po cestě zrušíme demokracii," varovala v prohlášení.

Minulý týden aktivisté hnutí zablokovali přístup k zařízení na vývoz ropy provozovaného společností Equinor na západním pobřeží Norska a dočasně zastavili nakládku ropy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist