https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vstupne-do-eu-110-miliard-a-500-cisticek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vstupné do EU: 110 miliard a 500 čističek

10.12.1998 08:15 | PRAHA (EkoList)
Oblast ochrany životního prostředí nepatří ve Zprávě Evropské komise o pokroku kandidátských zemí na vstup do EU mezi oblasti, za něž Česká republika sklidila největší kritiku. Zpráva byla zveřejněna v Bruselu 4. listopadu.
 

Vlajka EU Pomalý postup implementace legislativy Evropské Unie do našeho právního řádu není problémem pouze v resortu životního prostředí, ale v podstatě ve všech oblastech. Druhým velkým problémem je nejasné finanční zabezpečení našeho přiblížení se Evropské Unii v oblasti životního prostředí. V nejbližších letech musí Česká republika investovat do zlepšení stavu životního prostředí zhruba 110 miliard Kč. Podle zmocněnce Ministerstva životního prostředí pro vyjednávání s EU Bedřicha Moldana se ČR bude snažit maximálně využívat nejrůznějších zahraničních zdrojů včetně peněz z fondů Evropské Unie. Plné krytí investic v této oblasti z prostředků státního rozpočtu je vzhledem k jejich rozsahu a možnostem státu málo reálné. I přesto dává Česká republika podle Moldana na programy péče o životní prostředí nejvíce peněz ze všech 12 kandidujících zemí.

Evropská komise se dále zmiňuje o pomalém postupu při dosažení standardů EU v oblasti ochrany vod. Evropská legislativa totiž požaduje, aby všechny obce od 2000 obyvatel byly vybaveny čističkou odpadních vod. U nás tak bude třeba vybudovat více než 500 nových čističek. Již nyní je podle Moldana téměř jisté, že v této konkrétní věci budeme muset Evropskou Unii při našem vstupu požádat o povolení přechodného období, po které nebudeme tento požadavek stoprocentně plnit. Odhaduje se, že stát není schopen vybudovat takové množství nových čističek dříve než za deset až patnáct let. Oficiální datum, kdy bychom se chtěli stát členy EU je přitom rok 2003.


reklama

 
Jiří Neustupa

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist