https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vudci-indickych-zemedelcu-drzi-protestni-hladovku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vůdci indických zemědělců drží protestní hladovku

16.12.2020 00:09 | DILLÍ (ČTK)
Vůdci nespokojených indických zemědělců v pondělí zahájili jednodenní hladovku na protest proti novým zákonům, které podle nich pomohou velkým společnostem a uškodí jejich živobytí. Farmáři demonstrují již několik týdnů, série jednání s vládou ale zatím dohodu nepřinesla.
 

Zemědělská reforma umožňuje vstoupit do obchodování s plodinami soukromníkům. Podle farmářů tak vláda od nich přestane kupovat obilí za garantovanou minimální cenu a volná soutěž stáhne ceny dolů. Vláda naopak tvrdí, že reforma liberalizující obchod farmářům do roku 2022 zdvojnásobí příjmy.

"Chceme, aby ty zákony zrušili," prohlásil Gurbakš Sinh ze severního státu Paňdžáb, který společně s dalšími vůdci demonstrantů drží hladovku v hlavním protestním táboře u metropole Dillí.

Právě farmáři z Paňdžábu a ze sousedního státu Harijána stojí v čele protestů, svými tábory zablokovali několik dálnic vedoucích do Dillí a hrozí, že je neopustí, dokud vláda tři nové zákony nezruší. V pondělí se podle agentury Reuters pokusili k protestu přidat také zemědělci ze západního státu Rádžasthán, ale úřady jim ve vstupu do oblasti Dillí zabránily.

Zemědělci vyzvali k další celonárodní stávce, již druhé během jednoho týdne. Varovali také, že v příštích dnech by mohli přistoupit k blokádě železnice.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist