https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyber-vyroku-kolem-klimaticke-dohody-z-parize
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výběr výroků kolem klimatické dohody z Paříže

13.12.2015 17:30 | PRAHA/PAŘÍŽ (ČTK)
"Jestli to (oteplování) bude pokračovat, klima nebudou zkoumat vědci, ale archeologové," řekl nejmenovaný představitel Barbadosu. Ilustrační obrázek
"Jestli to (oteplování) bude pokračovat, klima nebudou zkoumat vědci, ale archeologové," řekl nejmenovaný představitel Barbadosu. Ilustrační obrázek
Foto | sindi / Flickr
Výběr výroků provázejících přípravu a přijetí závěrečné dohody na klimatické konferenci OSN, která v sobotu skončila v Paříži:
 

"Nevidím žádné námitky. Dohoda je přijata!" Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius, který klimatické konferenci předsedal.

"V závěrech Pařížské dohody nejsou ani vítězové ani poražení. Vyhrála klimatická spravedlnost a my všichni pracujeme na zelenější budoucnosti." Indický premiér Naréndra Módí. (Indie jako "klimatickou spravedlnost" požadovala od vyspělých států, aby zaplatily důležitější část nákladů rozvojových zemí na přizpůsobení se klimatickým změnám; druhá nejlidnatější země světa s 1,2 miliardy obyvatel je čtvrtým největším znečišťovatelem planety po Číně, USA a Evropské unii; na emisích skleníkových plynů se podílí 6,5 procenty.)

"Historie posoudí výsledek nejen na základě Pařížské dohody, ale také podle toho, co od dneška uděláme. Obnovitelná energie musí být dostupná každému člověku na všech kontinentech." Ministr životního prostředí a energetiky Malediv Thoriq Ibrahim, předsedající skupině malých ostrovních států.

"Musíte mít všechny ingredience a koření, aby se recept povedl. Příští týden půjdeme do kuchyně a začneme vařit." Čínský vyjednávač Wej Su.

"Jestli zachráníme Tuvalu, zachráníme svět!" Enele Sopoaga, premiér ostrovního státu Tuvalu, ležícího mezi Havají a Austrálií.

"Nastal čas odpovědět na volání historie." Kostarická diplomatka ve službách klimatické konference OSN Christiana Figueresová.

"Je vzácné dostat v životě příležitost změnit svět. Máte ji. Chopte se jí, ať žije Země, lidstvo a život!" Francouzský prezident François Hollande.

"Číhá na nás klimatická katastrofa." Generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

"Změnou klimatu se stáváme architekty naší vlastní zkázy." Britský princ Charles.

"Jestli to (oteplování) bude pokračovat, klima nebudou zkoumat vědci, ale archeologové." Nejmenovaný představitel Barbadosu.

"Jak říkal Nelson Mandela, vždy to vypadá jako nemožné, dokud se to neudělá." Jihoafrická velvyslankyně Nozipho Mxakatoová-Disekoová.

"Četl jsem článek, který přirovnával vyjednávání k televiznímu seriálu: každá epizoda je dramatická a vzrušující, ale jestli ho přestanete sledovat, po letech jej najdete tam, kde jste přestali, se stejnými postavami a stejnými hádkami." Šéf americké diplomacie John Kerry.

"Odmítám odjet domů bez dohody, která mi dovolí pohlédnout dětem do očí a říct: 'Táta se vrátil a má pro vás dobrou dohodu.'" Ministr zahraničí tichomořských Marshallových ostrovů Tony de Brum.

"Celý svět by měl děkovat (zesnulému venezuelskému prezidentovi Hugo) Chávezovi za jeho 'ne' v Kodani (kde se v roce 2009 nepodařilo uzavřít závaznou klimatickou dohodu)... To bylo pro svět to nejlepší. Jedině mě mrzí, že tu není." Venezuelská vyjednávačka Claudia Salernoová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist