https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyborny-jednal-s-frydeckymi-farmari-resili-administrativni-zatez-nebo-kontroly
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výborný jednal s frýdeckými farmáři, řešili administrativní zátěž nebo kontroly

30.1.2024 19:56 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) se dnes v Praze sešel se zemědělci z Frýdecko-Místecka, kteří minulý týden protestovali proti podle nich dlouhodobě podhodnocenému zemědělství. Řešili spolu administrativní zátěž a kontroly farmářů, kroky k lepšímu sdílení dat mezi úřady nebo konkurenceschopnost českých zemědělců v zahraničí. ČTK to řekl mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý. Podněty farmářů se podle něj bude úřad snažit zohlednit.
 

"Vyslechl si (Výborný), co zemědělce z Frýdecko-Místecka trápí, v čem vidí aktuální problémy zemědělského sektoru. Bavili se zejména o množství administrativy a kontrol, které na zemědělce dopadá. Pan ministr jim vysvětlil konkrétní kroky, které v této oblasti děláme pro zlepšení situace. Mimo jiné jsme v minulém týdnu požádali Evropskou komisi o revizi metodiky ke kontrolám tak, aby jejich počet výrazně klesl," řekl Bílý.

K dalším tématům schůzky podle Bílého patřila některá pravidla pro hospodaření či povinnou evidenci zemědělců. "Podněty se budeme snažit zohlednit v případných úpravách pravidel či při aktuálně připravované modifikaci Strategického plánu společné zemědělské politiky," doplnil.

Tři desítky zemědělců z Frýdecko-Místecka, Novojičínska i odjinud projely v koloně minulý týden na svých traktorech Moravskoslezským krajem, chtěly tak upozornit na neutěšenou situaci v zemědělství a přimět k diskusi ministra Výborného.

Agrární komora zatím nevyzvala zemědělce k protestům proti české vládě, počká do 1. března na výsledky dalších jednání s Výborným, uvedl už dříve její prezident Jan Doležal. Jednat ale chce o společné koordinované akci zemědělců v Evropské unii.

Vláda se podle ministra nechystá omezit podporu takzvané zelené nafty, tedy nárok na vrácení části spotřební daně z minerálních olejů prokazatelně spotřebovaných pro zemědělskou prvovýrobu. V neděli to řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Proti zvýšení daně na naftu protestují farmáři ve Francii či v Německu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist