https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyborny-zemedelci-zasazeni-povodnemi-mohou-zadat-o-pomoc-zemedelsky-fond
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výborný: Zemědělci zasažení povodněmi mohou žádat o pomoc zemědělský fond Aktualizováno

16.9.2024 11:13 | PRAHA (ČTK)
Primárně má pomoc podle Výborného mířit chovatelům, kteří nemají možnost odvozu mléka.
Primárně má pomoc podle Výborného mířit chovatelům, kteří nemají možnost odvozu mléka.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zemědělci zasažení povodněmi se mohou o pomoc obrátit na regionální pracoviště Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF), informovalo dnes ministerstvo zemědělství. Pracovníci fondu se pokusí farmářům, kteří mají poškozené stáje nebo nemohou odvážet nadojené mléko, zajistit urgentní pomoc. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) uvedl, že je dohodnutý se záchranným systémem na prioritním zajištění pomoci.
 
"Tragické povodně zasáhly i zemědělské podniky a farmy. Pokud mezi takové patříte, jste v oblastech s poškozenou infrastrukturou, nemůžete odvážet nadojené mléko, máte poškozené stáje a tak dále, ozvěte se prosím obratem příslušnému regionálnímu pracovišti SZIF," uvedl Výborný.

Primárně má pomoc podle Výborného mířit chovatelům, kteří nemají možnost odvozu mléka. "S integrovaným záchranným systémem jsem domluven, že tato místa dostanou prioritu pro zajištění třeba i provizorního dopravního spojení," doplnil ministr.

Zemědělský fond následně informoval, že s ohledem na povodně dočasně pozastaví provádění kontrol na místě, povinné kontroly uskuteční až to situace umožní. "Pracovník fondu se se zemědělcem telefonicky spojí a individuálně ověří, zda je možné kontrolu uskutečnit. SZIF je připraven, v citlivých případech, odložit kontrolu na dobu, kdy ji bude možno provést," uvedl mluvčí fondu Eva Čespiva v tiskové zprávě. Kontroly u projektových opatření ale budou pokračovat tak, aby byla dotace vyplacena v co nejkratším možném čase.

Zároveň jsou pracovníci fondu připraveni spolupracovat se zemědělci při podávání ohlášení vyšší moci, v následujících dnech připraví bližší informace. "Předpokládáme, že zemědělci nebudou muset dokládat důkaz o povodni a SZIF si zajistí s ohledem na rozsah dotčeného území informace sám...I přesto doporučujeme zemědělcům pořízení fotografie škod," doplnila Čespiva.

Zemědělci mohou psát i na sociální sítě ministerstva, kontakty na regionální pracoviště fondu jsou na webu. Následnou pomocí včetně výjimek z pravidel se bude úřad zabývat v příštích dnech.

Po víkendu spojeném s vydatnými srážkami se potýká se záplavami většina krajů, nejhorší situace je ve východní polovině Česka. V zasažených oblastech je komplikovaná dopravní situace, v řadě měst a obcí jsou lidé bez dodávek energie i mobilního signálu. Katastrofální situace byla mimo jiné na Jesenicku, voda se vylila také do Opavy, Krnova, Bohumína nebo Litovle.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist