https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vybudovani-stoly-odstartuje-vystavbu-casti-prazskeho-okruhu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vybudování štoly odstartuje výstavbu části pražského okruhu

15.3.2004 12:21 | PRAHA (ČIA)
Výstavba průzkumné štoly budoucího lahovického tunelu, která dnes oficiálně začala, je prvním krokem k realizaci projektu další části pražského silničního okruhu na jihozápadě města mezi Slivencem a Lahovicemi. Podle generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Petra Laušmana by ještě letos mohlo být vypsáno výběrové řízení na hlavního dodavatele stavebních prací, které by měly začít v příštím roce.
 

Nově stavený úsek je dlouhý 6,03 kilometru a jeho součástí bude přemostění Lochkovského a Slavičího údolí, estakáda přes údolí Berounky, dvě mimoúrovňové křižovatky Lahovice a Lochkov a dva tunely. Cena stavby se bude pohybovat na úrovni 10 miliard korun.

Jak dnes řekl ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) Pavel Švagr, vláda již podpořila půjčku od Evropské investiční banky na tyto účely ve výši 310 milionů eur (přibližně 10 miliard korun) na dokončení celého jihozápadního okruhu kolem Prahy až k dálnici D 1. Stejnou sumu pak bude muset zaplatit ze svých prostředků SFDI.

V současné době je v přípravě šest staveb pražského okruhu, který bude dlouhý 81 kilometrů. Jedná se o úseky Běchovice - D 1, D 1 - Jesenice, Lahovice - Jesenice, Lahovice - Slivenec, Ruzyně - Suchdol a Suchdol - Březiněves. Během letošního roku se očekává vydání stavebního povolení i pro další úseky z Lahovic až k dálnici D1, kde by se mohlo začít stavět také příští rok.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist