https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vycvik-asistencniho-psa-vyjde-na-statisice-stat-na-to-neprispiva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výcvik asistenčního psa vyjde na statisíce, stát na to nepřispívá

5.6.2022 00:59 | PRAHA (ČTK)
Všichni asistenční psi, které organizace cvičí, jsou retrívři.
Všichni asistenční psi, které organizace cvičí, jsou retrívři.
Výcvik asistenčního psa, který pomáhá handicapovaným lidem, trvá až dva roky a vyjde na zhruba 330 000 korun. Na rozdíl od vodicích psů pro nevidomé jejich výcvik nehradí stát a organizace, které se jím zabývají, jsou odkázány na sponzorské dary. ČTK to řekla ředitelka neziskové organizace Pomocné tlapky Hana Pirnerová. Její organizace od svého založení v roce 2001 vycvičila 258 psů a svým klientům je poskytuje zdarma.
 

Tucet nových asistenčních psů dnes "odpromoval" v pražském Karlíně. Organizace ročně podle Pirnerové vycvičí právě tento počet psů, protože nechce zatěžovat cvičitele. "Máme sedm stálých cvičitelů a každý může mít maximálně dva psy najednou," řekla. Dodala, že před zahájením výcviku má první rok vybrané štěně doma dobrovolník, následný výcvik pak trvá od sedmi měsíců do jednoho roku.

Všichni asistenční psi, které organizace cvičí, jsou retrívři. "Retrívry cvičíme především kvůli tomu, že mají nejlepší předpoklady. Mají vrozenou chuť aportovat, což je základ té práce," uvedla ředitelka. Další výhodou je podle ní fakt, že se retrívrům se stářím nemění povaha a navíc jsou přátelští a přirozeně pojí lidi. "Asistenční pes nemá chránit, ale pomáhat," shrnula Pirnerová.

Handicapovaným klientům organizace zvířata zapůjčuje bezplatně na osm let, poté musí pes každoročně absolvovat veterinární prohlídku, která určí, jestli jsou ještě schopni plnit svou roli. Psi pomáhají svým "páníčkům" v řadě každodenních situací. Umí otevírat dveře, podat telefon nebo sundat oblečení.

Peníze na výcvik organizace získává primárně od dárců. "Jsme rádi, že máme stálé a pevné sponzory, ale peněz samozřejmě nikdy není dost," řekla Pirnerová a dodala, že lidé mohou organizaci přispět pomocí dárcovských SMS nebo nákupem zboží na e-shopu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist