https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vydaje-fondu-zivotniho-prostredi-by-mely-byt-pristi-rok-20-3-miliardy-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výdaje fondu životního prostředí by měly být příští rok 20,3 miliardy korun

27.9.2021 00:57 | PRAHA (ČTK)
Peníze
Peníze
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vláda v pondělí projedná rozpočet Státního fondu životního prostředí ČR na příští rok. Výdaje fondu by měly být 20,3 miliardy korun, předpokládané příjmy zhruba 21,4 miliardy korun. Vyplývá to z materiálu, který má ČTK k dispozici. Návrh rozpočtu vládě předloží ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).
 

Příjmy SFŽP jsou dány složkovými zákony, platbami za využívání přírodních zdrojů a znečišťování životního prostředí, splátkami poskytnutých půjček včetně úroků či platbami pokut za poškozovaní životního prostředí. Nově pak rozpočet výrazně navýšil Modernizační fond - SFŽP očekává příjmy z vydražených emisních povolenek ve výši osmi miliard korun. Více než devět miliard korun pak k příjmům přispěje Národní plán obnovy (NPO).

Z NPO má jít příští rok téměř šest miliard na opatření pro energetickou úsporu budov. Dvě miliardy z této položky cílí na rozvoj obnovitelných zdrojů energie, s 350 miliony se například počítá pro projekty na využívání dešťové vody, tatáž částka má podpořit počiny proti suchu a pro protipovodňovou ochranu.

V rámci Modernizačního fondu SFŽP předpokládá v příštím roce výdaje minimálně pět miliard korun. Ty budou podle materiálu směřovat převážně na financování projektů podpořených z prvních výzev vyhlášených v roce 2021 pro oblati teplárenství, obnovitelných zdrojů energie a modernizaci průmyslových zařízení spadajících do Evropského systému obchodování s emisemi.

Třetím největším výdajem v rozpočtu SFŽP je 4,6 miliardy korun pro Národní program Životní prostředí. Program slouží jako doplňkový k jiným dotačním titulům, především k Operačnímu programu Životní prostředí 2014+ a 2021+ (OPŽP) a NPO. Cílem je přispět na projekty pro efektivní a šetrné využití přírodních zdrojů, nápravu škod na životním prostředí, adaptační opatření na změnu klimatu ale třeba i osvětu ohledně ochrany životního prostředí.

Pro půjčky k posílení podpory projektů dotovaných evropskými penězi z OPŽP 2014+ a 2021+ je v rozpočtu například 412 milionů korun, provoz kanceláře fondu spolkne 725 milionů korun. Výdaj 271 milionů korun je spjatý s opatřeními k dotacím z takzvaných Norských fondů.

Celkové výdaje realizované a administrované SFŽP v roce 2022 by měly dosáhnout zhruba 33,6 miliardy korun. Tvoří je také evropské peníze z OPŽP 2014+, což je 11 miliard, a OPŽP 2021+, odkud by příští rok měly jít dvě miliardy korun. Podle materiálu se také počítá se zahájením implementace Fondu pro spravedlivou transformaci s výdaji kolem miliardy korun. Tyto finance cílí na strategické a účinné investice, které mají pomoci tzv. uhelným regionům, Karlovarskému, Moravskoslezskému a Ústeckému kraji, během útlumu těžby uhlí. Cílem je přispět na rozvoj lokální ekonomiky skrze nízkouhlíkové technologie a k růstu zaměstnanosti.

Loni schválila vláda pro SFŽP rozpočet s příjmy 3,58 miliardy korun a výdaji 5,652 miliardy korun. Zahrnoval zvýšenou alokaci na vodohospodářské projekty obcí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist