https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vydatny-dest-pomohl-s-hasenim-rozsahlych-lesnich-pozaru-v-bolivii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vydatný déšť pomohl s hašením rozsáhlých lesních požárů v Bolívii Video

8.10.2019 00:30 | LA PAZ (ČTK)
Vydatné deště výrazně pomohly s hašením lesních požárů v Bolívii. / Ilustrační foto
Vydatné deště výrazně pomohly s hašením lesních požárů v Bolívii. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vydatné deště výrazně pomohly s hašením lesních požárů v Bolívii. V regionu Chiquitanía, který byl živlem zasažen nejvíce, již úřady neregistrují žádný oheň. S odkazem na vyjádření místních úřadů o tom informoval server BBC, podle nějž zatím není jisté, zda byly uhašeny i požáry jinde v zemi. Plameny v Bolívii od května zničily asi čtyři miliony hektarů porostu, což je plocha přibližně o rozloze Švýcarska. Na protest proti reakci vlády na tuto přírodní katastrofu demonstrovaly v pátek ve městě Santa Cruz statisíce lidí.
 

Bolivijský deník La Opinión zveřejnil video, na kterém začátek dešťů oslavují bolivijští požárníci. "Pršelo na celém území (regionu) Chiquitanía a naše satelity nám už neukazují žádné aktivní lesní požáry," uvedl činitel provincie Santa Cruz. Ministr životního prostředí této provincie řekl, že hasiči budou celou oblast ještě 24 hodin monitorovat, aby se ujistili, že žádný požár znovu nevypukne.

Úřady však zároveň varovaly, že se má po několikadenních deštích do oblasti vrátit horké a suché počasí. To podle nich spolu se silným větrem způsobilo vznik a rychlé šíření požárů.

Podle mnoha místních však řadu ohňů zapálili úmyslně farmáři, kteří se tím snažili rozšířit prostor pro ornou půdu a pastviny. Kritici bolivijského prezidenta Eva Moralese tvrdí, že je k tomu pobídla sama hlava státu svým červencovým dekretem, kterým farmářům povolila, že si mohou pro své potřeby vyčistit čtyřikrát větší plochu než doposud. Ministr obrany už dříve uvedl, že práci hasičů maří sabotéři, kteří ohně zakládají, jakmile je požárníci uhasí.

Obyvatelé provincie Santa Cruz na vládu naléhali, aby vyhlásila výjimečný stav, čímž by podle nich přilákala větší mezinárodní pomoc. O podporu ze zahraničí Morales na rozdíl od svého brazilského protějšku Jaira Bolsonara sice zažádal, nicméně výjimečný stav nakonec nevyhlásil.

Organizace, jež pořádala páteční masivní protesty, nyní vyzývá občany, aby se Moralesovi pomstili a nevolili ho v nadcházejících volbách. Ty jsou plánovány na 20. října a Morales doufá, že v nich prezidentský mandát získá už počtvrté.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist