https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vydry-casto-hynou-na-silnicich-na-rizikova-mista-ukaze-aplikace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vydry často hynou na silnicích, na riziková místa ukáže aplikace

4.5.2016 10:08 | PRAHA (ČTK)
Po celé zemi se podle odhadů vyskytují 3000 až 4000 vyder. Obývají kolem 80 procent území, nejvíce jich je v jižních Čechách a na Vysočině
Po celé zemi se podle odhadů vyskytují 3000 až 4000 vyder. Obývají kolem 80 procent území, nejvíce jich je v jižních Čechách a na Vysočině
Chráněné vydry říční podle ochránců zvířat čím dál častěji hynou na českých silnicích. Příčinou je podle nich nejen hustá silniční síť, ale i zanesené propusti pod silnicemi a další nevhodné stavební řešení silnic. Ekologové z organizace ALKA Wildlife proto spustili webovou mapovou aplikaci, která ukazuje na riziková místa. Sledovat ji může nejen veřejnost, ale zejména správci silnic a ochránci přírody. Aby získali informace, kde je potřeba zlepšit průchodnost silnic pro živočichy putující podél vod.
 

Po celé zemi se podle odhadů vyskytují 3000 až 4000 vyder. Obývají kolem 80 procent území, nejvíce jich je v jižních Čechách a na Vysočině. Počty vyder se rapidně snížily v 90. letech minulého století, od té doby se jejich stavy začaly opět doplňovat. Poslední mapování se uskutečnilo v roce 2011. "My si ale myslíme, že populace stagnuje a v některých oblastech jde dolů," řekla ČTK Kateřina Poledníková z ALKA Wildlife.

Od začátku letošního roku byly uhynulé vydry nalezeny na silnicích například u obcí Stříbrná Skalice, Jelení u Bruntálu, Trstěnice u Moravského Krumlova, Úsilné u Českých Budějovic nebo Koloděje nad Lužnicí. V současnosti ochránci kontrolují vybrané úseky silnic, aby doplnili mapu rizikových oblastí po celé zemi.

Z dosavadních kontrol vyplývá, že v 83 procentech by se měly silnice nebo její okolí upravit tak, aby k dalším úhynům nedocházelo. "Víme přesně, kde je problém a co je příčinou. Nejčastěji to jsou ucpané propusti pod silnicí, kde teče malý potok, takže stačí vyčistit," poznamenala Poledníková.

Problémem jsou i rybníky v blízkosti silnic. Pokud mají bezpečnostní přepad, lze u nich podle ekoložky vytvořit takzvané schody, po nichž vydry přelezou a dostanou se zpátky do potoka.

I dalších zvířat podle ochránců hyne na silnicích stále více. Na jaře mívají problémy migrující žáby, pravidelně hyne na silnicích lesní zvěř i ptáci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist