https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyhlaska-o-znaceni-zvirat-je-v-rozporu-s-evropskou-legislativou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vyhláška o značení zvířat je v rozporu s evropskou legislativou

9.11.2001 17:33 | PRAHA (ČIA)
Použití fyzikálních termických metod k označování zvířat, jak to stanovuje vyhláška ministerstva zemědělství 357/2001 Sb., není přijatelným způsobem pro označování zvířat, včetně zvířat jelenovitých, je v rozporu se zásadami ochrany zvířat proti týrání a především v rozporu s ustanovením článku tři Evropské dohody o ochraně zvířat chovaných pro hospodářské účely. Uvádí se to ve stanovisku Ústřední komise pro ochranu zvířat (ÚKOZ), které má ČIA k dispozici.
 

Podle ÚKOZ nevzalo ministerstvo zemědělství při tvorbě vyhlášky v úvahu názory připomínkových míst, kromě Komise také ministerstva životního prostředí, ministerstva zahraničí nebo Státní veterinární správy ČR. Vyhlášku kritizují i někteří poslanci, například místopředseda zemědělského výboru Jaroslav Pešán (ODS). Použití označení zvířat vymražováním podle Pešána poškodí podle jeho slov tělo zvířete na ploše dvou listů papíru formátu A4.

ÚKOZ přitom navrhovala označování zvířat elektronickými čipy, neboť se jedná o moderní prostředek vyhovující podmínkám ochrany zvířat proti týrání.

"Označování zvířat výžehem nebo vymražováním je navíc bolestivý zákrok, který je i po provedení následován bolestí při procesu hojení, a pokud má být označení dobře čitelné, je třeba provést nenávratné poškození vrstev kůže až do podkoží," uvedl místopředseda ÚKOZ Jan Šimr. Při použití těchto metod nelze podle ÚKOZ použít místní znecitlivění (narkózu). Nezanedbatelné je podle Komise i riziko odmítání mláďat matkou.

V EU se podle ÚKOZ od tohoto způsobu značení koní ustupuje, některé země jej již neprovádějí vůbec. Při označování jelenovitých na chovných farmách se používají ušní visačky, případně obojky na krku, u chovných zvířat je používáno elektronického značení čipy.


reklama

 
Petr Havel

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist