https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vykon-jete-je-jiz-na-90-procentech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výkon JETE je již na 90 procentech

10.1.2002 11:47 | TEMELÍN (okres České Budějovice) (ČIA)
Na výkonové hladině 90 procent byl dnes ráno stabilizován reaktor prvního bloku Jaderné elektrárny Temelín (JETE). Výkon turbosoustrojí se na této hladině pohybuje v rozmezí 885 - 895 MW. Podle limit a podmínek se připravuje zkouška vzduchotechnických systémů v kontejnmentu. ČIA o tom dnes informoval tiskový mluvčí JETE Milan Nebesář.
 

Pracovníci elektrárny také již předali všechny potřebné protokoly s vyhodnocením zkoušek etapy při výkonu reaktoru do 90 procent Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) a nyní čekají na povolení spustit reaktor na 100 procent. Podle Nebesáře bude provedena kontrola hladin v chladicích nádržích technické vody a kontrola automatického doplňování vysokotlakého vzduchu do vzduchojemu. "Ostatní systémy prvního bloku pracují podle předpokladů v rámci režimu 1," uvedl Nebesář.

Povolení ke zvýšení výkonu reaktoru na maximální úroveň by měla JETE podle Nebesáře obdržet v nejbližších dnech od SÚJB. Nejpozději na začátku příštího týdne by mohla být zahájena poslední zhruba třítýdenní etapa testování prvního temelínského bloku. V jejím rámci má být provedeno více než 300 zkoušek. Po dokončení poslední etapy musí být podle regulí, které stanovil SÚJB, proveden ještě test nepřetržitého 144hodinového provozu reaktoru při stoprocentním zatížení. Poté bude možné zahájit zkušební komerční provoz, který má trvat jeden rok.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist