https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyleceny-rys-david-by-navrat-do-prirody-neprezil-na-sumave-mu-zridili-pulhektarovy-vybeh
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vyléčený rys David by návrat do přírody nepřežil, na Šumavě mu zřídili půlhektarový výběh

17.8.2016 09:50 | PRAHA (Ekolist.cz)
Rys David, na snímku je ještě v záchranné stanici v Klášterci.
Rys David, na snímku je ještě v záchranné stanici v Klášterci.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | NP Šumava
Na šumavské Kvildě byl včera otevřen nový výběh. Je domovem pro rysa ostrovida jménem David. Coby malé, čtyřměsíční kotě ho srazilo auto a zranilo zadní nohy. Rys David pak podstoupil řadu náročných operací. Kvůli náročné péči si přivykl na lidskou společnost a návrat do volné přírody by patrně nezvládl. Národní park Šumava mu proto zbudoval výběh o rozloze půl hektaru, kde má David dostatek prostoru a kde jej také mohou pozorovat návštěvníci.
 

Auto srazilo rysa Davida už před čtyřmi lety. Po vyléčení trávil svůj čas v Ekologickém centru – Stanici pro handicapovaná zvířata v Klášterci. „Ve stanici měl rys David veškerou péči i výběh, jenž splňoval potřeby pro daný druh. Přesto jsme pro něj stále hledali možnosti, jak mu jeho životní prostor zlepšit. Nakonec přišla možnost postavit mu přírodní výběh v návštěvnickém centru na Kvildě, který se s prostory záchranné stanice nedá srovnávat,“ vysvětluje náměstek ředitele Národního parku Šumava Miloš Juha.

„David měl po srážce s autem těžká zranění zadních končetin. Veterináři museli využít šrouby, dráty a kovové prvky, aby je dali dohromady. Pak musel prodělat další operace, při kterých mu byly některé šrouby vyndány,“ vysvětluje pracovnice Stanice pro hendikepovaná zvířata Klášterec Kristýna Falková. Celá léčba trvala přibližně čtyři měsíce. V době, kdy byl přijat do stanice, byl malým, nesamostatným kotětem, v tu chvíli zcela odkázaným na lidskou péči. Musel být krmen a za tu dobu si zvykl na lidi. „Jeho vypuštění zpět do přírody by pro něj bylo velkým rizikem. Pravděpodobně by nakonec uhynul,“ říká Falková.

Včera byla vyhlídková část výběhu zpřístupněna veřejnosti. Na snímku ministr životního prostředí Richard Brabec.
Včera byla vyhlídková část výběhu zpřístupněna veřejnosti. Na snímku ministr životního prostředí Richard Brabec.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | NP Šumava

V areálu Návštěvnického centra Kvilda byl pro něj letos vybudován areál o rozloze téměř 0,5 hektaru, kde ho budou moci pozorovat návštěvníci přímo z vyvýšené a zastřešené pozorovatelny. Ta obsahuje i kotce a malý separační výběh.

„Je to velmi příjemné místo, kde si bude David užívat přirozeného lesního prostředí. Pro návštěvníky jsme u výběhu postavili pozorovatelnu, ze které je možné sledovat celý areál, takže by neměl být problém rysa zahlédnout. Zpočátku bude určitě zkoumat nové prostředí, ukrývat se a bude si zvykat na více lidí, než kteří ho navštěvovali v Klášterci,“ doplňuje Miloš Juha.

Vybudování výběhu pro rysa včetně pozorovatelny vyšlo na 4 miliony korun. Areál je pro návštěvníky otevřený každý den od 8:30 do 16:30 hodin.

Přečtěte si článek Rys ostrovid - evropský tygr


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist