https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyluka-kvuli-ekologicke-havarii-na-trati-na-klatovsku-se-protahne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výluka kvůli ekologické havárii na trati na Klatovsku se protáhne

11.3.2016 13:05 | BEZDĚKOV (ČTK)
Nejspíš až do úterý 15. března do 18:00 se protáhne výluka na železnici na Klatovsku. V Bezděkově v úterý vyteklo do kolejiště z proražené nádrže lokomotivy větší množství nafty, kterou je nutné odtěžit. Původně měl být provoz obnoven dnes ve 13:00, vzhledem k tomu, že práce na odstranění následků ještě neskončily, bude trať mimo provoz ještě další dny. Omezení se dotýká regionální i dálkové dopravy, řekla dnes mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová.
 

Podle mluvčího Správy železniční dopravní (SŽDC) cesty Marka Illiaše je kontaminován téměř kilometr trati, přičemž zhruba na několika desítkách metrů se musí odtěžit zasažená půda až do hloubky tří metrů.

Uvolněná část podvozku prorazila několik stovek metrů před Bezděkovem nádrž. Strojvedoucí byl na únik nafty upozorněn až na nádraží, řekla ve středu ČTK mluvčí krajských hasičů Pavla Jakoubková. Odhadem do kolejiště uniklo kolem 2000 litrů pohonných hmot. Hasiči nádrž provizorně utěsnili a zbylou naftu přečerpali do barelů. Na rameno Úhlavy preventivně nainstalovali norné stěny.

Havárii likviduje SŽDC. Z kontaminované plochy je třeba odstranit koleje a vytěžit zeminu. "Kontaminovaný úsek je totiž mnohonásobně delší proti původním odhadům. Dnes odkrýváme železniční svršek v délce šedesáti metrů do třímetrové hloubky. Škoda na železnici je k dnešnímu dni téměř milion korun a obavám se, že částka není zdaleka konečná," řekl Illiaš.

Rychlíky nahrazuje autobusová doprava v úseku Klatovy - Železná Ruda -Alžbětín a zpět, v regionální dopravě jezdí náhradní autobusy mezi Klatovy a Janovicemi nad Úhlavou a také z Klatov do Železné Rudy - Alžbětína.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist