https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyroba-ve-vetrnych-elektrarnach-dosahla-v-prosinci-rekordu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výroba ve větrných elektrárnách dosáhla v prosinci rekordu

30.1.2004 19:23 | PRAHA (ČIA)
Rekordní výrobu ve výši 1,2 milionu kilowatthodin (kWh) zaznamenaly v prosinci 2003 větrné elektrárny v ČR. Celkem loni větrné elektrárny vyrobily 3,9 milionu kWh elektřiny, což oproti roku 2002 představuje 2,6násobný nárůst. Vyplývá to ze statistik, které dnes zveřejnil Energetický regulační úřad (ERÚ).
 

Větrná elektrárna Jindřichovice.
Foto: Martin Mach/EkoList

Instalovaný výkon větrných elektráren loni narostl z lednových 6,4 megawatthodiny (MW) na 10,6 MW ke konci prosince. V roce 2003 zahájily provoz větrné elektrárny společnosti Wind Tech s výkonem 1,85 MW, Východočeské energetiky (1,6 MW) a také dvě elektrárny v majetku obce Jindřichovice pod Smrkem (1,2 MW). Déle na trhu působí Větrná elektrárna Ostružná s výkonem tří megawatthodin a trojice větrných elektráren společnosti ČEZ v Jeseníkách s výkonem 1,18 MW.

Čistá výroba elektrické energie v České republice podle ERÚ loni dosáhla výše 76,66 miliardy kWh. Oproti roku 2002 tak výroba narostla o 8,9 procenta. Čistá domácí spotřeba se zvýšila o dvě procenta na 54,8 miliardy kWh, vývoz narostl o 26 procent na 26,3 miliardy kWh. Dovoz se zvýšil o šest procent na necelých 10,1 miliardy kWh. Na výrobě se podílely z 62,7 procenta uhelné a z 31,8 procenta jaderné elektrárny.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist