https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyrobce-elektroaut-rivian-planuje-vystavbu-tovarny-za-pet-mld.usd-v-texasu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výrobce elektroaut Rivian plánuje výstavbu továrny v Texasu

14.9.2021 00:37 | NEW YORK (ČTK)
Společnost sídlící v Kalifornii na sebe upoutala pozornost plánovaným bateriovým elektrickým pick-upem a sportovně-užitkovým vozem.
Společnost sídlící v Kalifornii na sebe upoutala pozornost plánovaným bateriovým elektrickým pick-upem a sportovně-užitkovým vozem.
Začínající výrobce elektrických vozů Rivian Automotive, kterého podporuje internetový prodejce Amazon.com, jedná o výstavbě továrny v Texasu. Investice by měla činit nejméně pět miliard USD (108,2 miliardy Kč). Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na dokumenty, které se jí podařilo získat.
 

Továrna blízko města Forth Worth by měla být schopna vyrobit 200 000 vozů ročně. Do roku 2027 by v ní mělo vzniknout nejméně 7500 pracovních míst. Počáteční investice by se měla uskutečnit do konce roku 2024 a město slíbilo firmě řadu pobídek a daňových úlev za 440 milionů USD.

Podle informovaných zdrojů Rivian zvažuje výstavbu v několika městech v různých státech, Texas se však stal favoritem. Konečné rozhodnutí zatím nepadlo a může to trvat ještě několik týdnů. Samotné město se podle dokumentu domnívá, že nabídlo řadu konkurenčních výhod. Podle zdrojů Rivian původně uvažoval o Arizoně, ale objevily se obavy ohledně dostupné infrastruktury.

Texas je díky rostoucí technologické ekonomice, přístupu k přístavům a blízkosti dodavatelů v Mexiku nazýván Detroitem jihu. Má zde centrálu pro Severní Ameriku japonská automobilka Toyota Motor a novou továrnu, která má být dokončena letos, zde staví výrobce elektrických aut Tesla.

Rivian patří mezi nejslibnější z velké skupiny začínajících výrobců elektromobilů, kteří se snaží dohnat Teslu. Společnost sídlící v Kalifornii na sebe upoutala pozornost plánovaným bateriovým elektrickým pick-upem a sportovně-užitkovým vozem a také smlouvou na výrobu 100 000 elektrických dodávek pro Amazon do konce tohoto desetiletí. Získala již více než 10,5 miliardy USD od investorů, mezi nimi jsou Ford Motor a T. Rowe Price. Má již továrnu v Illinois, nedávno však odložila začátek výroby svého debutového elektromobilu kvůli narušení dodavatelského řetězce.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist