https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vysetreni-bse-testem-elisa-pry-prijde-podstatne-levneji
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vyšetření BSE testem Elisa prý přijde podstatně levněji

17.6.2001 11:29 | PRAHA (ČIA)
Až 48 milionů korun mohou daňoví poplatníci ušetřit v případě, pokud by se skot v ČR testoval na takzvanou nemoc šílených krav (BSE) pomocí metody Elisa. ČIA o tom informoval Milan Šrot, ředitel firmy Bio-rad, která touto metodikou testy provádí.
 

Jeden test metodou Western Blot, která se v současné době jako jediná k testaci vzorků u nás používá, stojí totiž 1600 korun, celkové náklady na jeden Elisa test činí ale podle Šrota pouze 1120 korun. "Při předpokládaném testování 100 tisíc kusů skotu ročně je celková úspora nákladů při použití metody Elisa 48 milionů korun," zdůraznil Šrot. Připomněl, že testování je hrazeno ze státního rozpočtu a tedy z peněz daňových poplatníků.

Test Elisa je podle firmy Bio-rad validován Evropskou unií a je platně registrován v ČR.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist