https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vysetrovani-vybuchu-na-plynovodech-nord-stream-podle-svedska-potvrdilo-sabotaz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vyšetřování výbuchů na plynovodech Nord Stream podle Švédska potvrdilo sabotáž Aktualizováno

18.11.2022 13:15 | STOCKHOLM (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vyšetřování zářijových úniků plynu z plynovodů Nord Stream potvrdilo, že se jednalo o sabotáž, uvedla dnes podle agentury Reuters švédská prokuratura. Na poškozených plynovodech byly objeveny zbytky výbušnin, dodala.
 

Švédské a dánské úřady vyšetřují čtyři úniky plynu z plynovodů Nord Stream 1 a 2 ve švédské a dánské výlučné ekonomické zóně v Baltském moři. Vlastní vyšetřování oznámila i německá generální prokuratura. Dánsko minulý měsíc oznámilo, že podle předběžných výsledků vyšetřování byly úniky plynu způsobeny mohutnými explozemi.

"Provedená analýza ukázala stopy výbušnin na několika předmětech, které byly zajištěny v místě úniků," uvedl dnes švédský prokurátor Mats Ljungqvist, který byl pověřen předběžným vyšetřováním. Analytická práce bude podle něj pokračovat, aby bylo možné z incidentu vyvodit přesvědčivější závěry.

Evropské státy již dříve vyjádřily podezření, že plynovody přepravující plyn z Ruska do Evropy byly poškozeny záměrně. Rusko, jehož polostátní firma Gazprom je většinovým vlastníkem plynovodů, ze sabotáže obvinilo Západ. Ruské ministerstvo obrany koncem října připsalo odpovědnost britskému námořnictvu.

Švédské oznámení "o sabotáži nebo teroristickém činu - můžete to nazývat, jak chcete," potvrzuje informace, které má i ruská strana, uvedl v dnešní reakci mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. "Je velmi důležité najít ty, kdo za explozí stojí," dodal. Podle Peskova musí Moskva počkat na plné zhodnocení škod, než se rozhodne, zda plynovody opraví.

Západní politici ruská obvinění odmítli a někteří z nich naopak z útoku na plynovody obvinili Moskvu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist