https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vysocina-ma-novou-prirodni-pamatku-u-seredu-s-mokrady-a-chranenymi-druhy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vysočina má novou přírodní památku U Šeredů s mokřady a chráněnými druhy

14.1.2024 00:41 | JIHLAVA (ČTK)
Prstnatec májový.
Prstnatec májový.
Vysočina má novou přírodní památku na Jihlavsku. Území s mokřady zabírá 6,3 hektaru mezi obcemi Jiřín a Ježená. Vyskytují se v něm chráněné a ohrožené druhy, z rostlin například prstnatec májový a tolije bahenní. O vyhlášení přírodní památky rozhodla krajská rada. Novinářům to řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO). Kraj Vysočina má nyní ve své péči 155 přírodních památek a přírodních rezervací.
 

Území U Šeredů je podle hejtmana poměrně známé, starají se o něj dobrovolníci. "To znamená, je v dlouhodobé péči místních ochránců přírody. Vzhledem k tomu, že ta lokalita je z odborných hledisek významná, tak dnes došlo rozhodnutím rady k vyhlášení za zvláště chráněné území," uvedl.

Krajští radní tento týden projednali zřízení celkem šesti zvláště chráněných území, kromě přírodní památky U Šeredů ale byla zbývající vyhlášena znovu kvůli dílčím změnám. Některá byla vyhlášena už před lety příslušnými okresními národními výbory nebo okresními úřady a jejich původní zřizovací předpisy neodpovídaly nynějšímu právnímu stavu.

Opakovaně tak rozhodnutím krajské rady byly zřízeny přírodní památky Rybníček u Starých Hutí, Rasuveň, Míchova skála a přírodní rezervace Pyšolec a Vílanecké rašeliniště. Záměry byly podle zveřejněného podkladu projednané s vlastníky pozemků a příslušnými obcemi.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist