https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vysoke-myto-nevi-jak-vyuzit-odstavenou-bioplynovou-stanici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vysoké Mýto neví, jak využít odstavenou bioplynovou stanicí

29.4.2016 14:38 | VYSOKÉ MÝTO (ČTK)
Vysokému Mýtu se stále nedaří najít využití pro odstavenou bioplynovou stanici. Město ji vybudovalo za 71 milionů korun s pomocí evropské dotace, kvůli neekonomickému provozu však před třemi lety provoz ukončilo. Prodat areál se opakovaně nepovedlo, radnice nyní neuspěla ani s nabídkou pronájmu, který zájemcům nepředepisoval, co v něm mají provozovat.
 

"Na zveřejněnou výzvu na pronájem se nikdo nepřihlásil," sdělila ČTK dnes mluvčí Vysokého Mýta Marie Lněničková.

Mýto požadovalo za pronájem areálu roční nájemné 300 000 korun plus DPH bez technologického zařízení. Zájemci si ho mohli odkoupit, nebylo to však podmínkou. Areál by mohli využívat k libovolným účelům, pokud by neodporovaly kolaudačnímu rozhodnutí, i to by se ale dalo změnit. "Technologie už je dost opotřebená, není okamžitě způsobilá k provozu. Zájemci se k tomu mohli vyjádřit," řekl ČTK vedoucí právního a majetkového odboru městského úřadu Libor Poláček.

Koncem loňského roku mělo Mýto dva zájemce o pronájem bioplynové stanice, chtěli ji i provozovat. Jedním byla zemědělská firma z okolí, druhým společnost z jižní Moravy, která se zabývá odpady, uvedl tehdy starosta František Jiraský (Nestraníci). Oficiální nabídku však nepodali.

Zařízení stojí v místní části Šnakov u čistírny odpadních vod. Zpracovávalo odpady z domácností i městské zeleně, kuchyní, restaurací a jídelen, stejně jako čistírenské kaly ze sousední městské čistírny odpadních vod. Vyrábělo elektřinu, kterou město prodávalo do veřejné sítě. Instalovaný elektrický výkon je 320 kilowattů. Na stavbu za 71 milionů korun radnice získala 49 milionů z evropských fondů a přibližně 15 milionů od státu a Pardubického kraje. Stanice ale prodělávala, neměla dostatek vstupních surovin a bylo nutné na ni ročně doplácet jeden až dva miliony korun. Radnice musela podle podmínek dotací udržet provoz pět let, poté jej v říjnu 2013 ukončila.

Prodej stanice se městu opakovaně nedařil. Do výběrového řízení na prodej v roce 2014 se nikdo nepřihlásil, pozdější zájemci se neodhodlali ke konkrétní nabídce nebo nabízeli pouze pět milionů korun. Přitom znalecký odhad na bioplynovou stanici činí asi 25 milionů korun.

Podle Poláčka město zřejmě ještě s nabídkou osloví firmu Vodovody a kanalizace, jež v sousedství provozují čistírnu odpadních vod. Mohly by areál zčásti využít jako skladové prostory nebo pro budoucí rozvoj.


reklama

 
Pavel Dosoudil
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist