https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vysoke-myto-rozsiruje-system-sberu-trideneho-odpadu-4
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vysoké Mýto rozšiřuje systém sběru tříděného odpadu

13.4.2018 02:20 | VYSOKÉ MÝTO (ČTK)
Vysoké Mýto minulý rok získalo ocenění Odpadový Oscar za nejnižší produkci směsného odpadu v Pardubickém kraji v kategorii měst nad 5000 obyvatel. Slevy za více vytříděného odpadu občanům nenabízí, podle Pokorné by byl systém složitý, pro obyvatele nákladný a výsledný efekt malý. / Ilustrační foto
Vysoké Mýto minulý rok získalo ocenění Odpadový Oscar za nejnižší produkci směsného odpadu v Pardubickém kraji v kategorii měst nad 5000 obyvatel. Slevy za více vytříděného odpadu občanům nenabízí, podle Pokorné by byl systém složitý, pro obyvatele nákladný a výsledný efekt malý. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vysoké Mýto rozšiřuje systém sběru tříděného odpadu. V minulosti Technické služby asi na třetině města rozmístily nádoby na papír a plast přímo k domům, množství surovin k recyklaci se v nich výrazně zvýšilo. Zároveň se méně často vyvážely popelnice se směsným odpadem. Nyní dostane nádoby většina obyvatel s výjimkou sídlišť a bytových domů.
 

Z pilotního projektu vyplynulo, že domácnost, která má nádoby, vytřídí za rok o 29,5 kilogramu papíru a o 14,2 kilogramu plastů více než ta bez nádob. "Těmto domácnostem se přestal vyvážet komunální odpad jednou týdně a začal se vyvážet jednou za 14 dní, takže jim nezbývá než přemýšlet, kam vlastně ten odpad dají," uvedla Ivana Pokorná z Technických služeb.

Nový systém má i ekonomické výhody. Technické služby si pořídily svozové auto, které dva dny v týdnu sváží bioodpady a zbylé dny sklo, papír a plasty. Ušetřilo se tak za dříve smluvně objednávaný odvoz bioodpadu a přibyly tržby za vytříděné suroviny. Úspory přineslo i méně časté vysypávání klasických popelnic.

Technické služby také zavádějí systém zpětného využití použitých věcí z domácností. Lidé si budou moci za symbolickou cenu odkoupit předměty, které jiní občané odložili. Letos přibudou i další sběrné nádoby na kov a použitý olej.

Ve městě také funguje kompostárna na zpracování bioodpadů z domácností i z údržby městské zeleně. V roce 2016 si z ní lidé odvezli 140 tun kompostu, vloni o 90 tun více. Část suroviny se využije při obnově veřejné zeleně.

Vysoké Mýto minulý rok získalo ocenění Odpadový Oscar za nejnižší produkci směsného odpadu v Pardubickém kraji v kategorii měst nad 5000 obyvatel. Slevy za více vytříděného odpadu občanům nenabízí, podle Pokorné by byl systém složitý, pro obyvatele nákladný a výsledný efekt malý.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist