https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vysoke-teploty-vzduchu-hure-snasi-zvirata-v-taborske-zoo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vysoké teploty vzduchu hůře snáší zvířata v táborské zoo

7.8.2018 00:15 | TÁBOR (ČTK)
Horka nejhůře snáší zvířata zvyklá na jiné podnebí. To je například případ vlka arktického.
Horka nejhůře snáší zvířata zvyklá na jiné podnebí. To je například případ vlka arktického.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ZOO Tábor
Vysoké teploty vzduchu, které se už několik dnů v Česku drží, hůře snášejí i zvířata v táborské zoologické zahradě. Především jde o vlky, medvědy nebo lamy. Pracovníci zoo se proto snaží ochlazovat jejich ubikace a dodávají jim více vody. Letní provoz ale nijak zásadně nezvyšuje náklady zoo. Řekl to její mluvčí Filip Sušanka.
 

"Samozřejmě nejhůře to snáší zvířata zvyklá na jiné podnebí. To je právě třeba případ vlka arktického. Ale vysoké teploty jsou náročné i pro jiné druhy," uvedl Sušanka.

Pávštěvníci zoo přesto podle něj i v těchto dnech uvidí všechna zvířata. Žádné se před vedrem neschovává tak, že by jej lidé vůbec nespatřili. Ale zvířata se v těchto tropických teplotách chovají jinak než při standardních podmínkách. Například velbloudi se mnohem více chladí o písek, který jim pracovníci zoologické navozili. Podobně se chovají i prasata. "Chladí se o bahno, ve kterém se válí. A jak u toho těžce dýchají, vypadá to, že mají zdravotní problémy. Někteří návštěvníci na to dokonce upozorňovali. Ale vysvětlili jsme jim, že to je v současném počasí normální," uvedl Sušanka.

Zoo Tábor chová přibližně 250 zvířat a zaměřuje se především na ohrožené druhy. Jde o největší zoologickou zahradu v Jihočeském kraji. Lidé mohou v areálu vidět sedm desítek druhů zvířat. Zoo má podle svých představitelů například nejcennější chovnou skupinu zubrů v tuzemských zoologických zahradách.

Táborská zoo vznikla v roce 2011. Její zakladatel a první majitel Libor Hrubý však kvůli dluhům musel v roce 2015 ukončit provoz. Zoologickou zahradu od něj následně koupil pražský podnikatel na realitním trhu Evžen Korec. Zoo loni navštívilo 77.000 lidí.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist