https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyssi-kompenzace-za-lonske-mrazy-pro-ovocnare-schvalila-vlada
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vyšší kompenzace za loňské mrazy pro ovocnáře schválila vláda

14.7.2020 09:24 | PRAHA (ČTK)
Nejvíce mrazy postihly jabloně, produkce klesla ale i u višní, rybízů, broskví, třešní a jahod.
Nejvíce mrazy postihly jabloně, produkce klesla ale i u višní, rybízů, broskví, třešní a jahod.
Licence | Volné dílo (public domain)
Vláda zvýšila kompenzace ovocnářům za loňské mrazy. Místo loni schválených 50 milionů korun tak dostanou 64 milionů korun. Vyplývá to z informací na vládních internetových stránkách.
 

Ztráty na tržbách ovocnářů, které způsobily loňské jarní mrazy, dosahovaly podle odhadů ministerstva až 158 milionů korun. Nejvíce mrazy postihly jabloně, produkce klesla ale i u višní, rybízů, broskví, třešní a jahod.

První část kompenzací vyplácel stát loni, kdy se pěstitelé dočkali 29,5 milionu korun. Zbytek se měl vyplácet letos, kdy více než 40 ovocnářů poslalo žádosti o dotace za více než 56 milionů korun. Ve druhém kole by tak poměr vyplácené částky k žádostem činil 36 procent. Stát ale chce, aby podobně jako v prvním kole činil podíl 60 procent, proto také vláda navýšila celkový obnos na 64 milionů Kč.

Jarní mrazy loni silně poškodily ovocné výsadby ve dvou vlnách - mezi 12. až 19. dubnem a začátkem května. Nízké teploty v těchto obdobích v noci přesahovaly místy i minus 11 stupňů Celsia a v nejvíce postižených lokalitách se opakovaly po více dní. V některých oblastech hlásily podniky škody až na 80 procentech úrody.

Šlo zejména o okresy Mělník, Litoměřice, Mladá Boleslav, Česká Lípa, Chomutov, Kladno, Rokycany, Plzeň-jih a na Semilsku, Jičínsku, Náchodsku a okrese Rychnov nad Kněžnou. Částečné škody na Moravě jsou zejména v okresech Kroměříž, Brno-venkov, Znojmo a Olomouc.

Jarní mrazy postihly Česko také letos, mimo jiné podle ovocnářů zcela zničily úrodu meruněk. O případných kompenzacích se většinou jedná až na podzim, loni vláda schvalovala kompenzace v září.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist