https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystava-svetlo-pro-prahu-je-kontroverzni-ale-dostane-se-quotpod-kuziquot
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřVýstava Světlo pro Prahu je kontroverzní, ale dostane se "pod kůži"

31.5.2001 11:49 | PRAHA (EkoList)
Tématem expozice, která nese podtitul běžné problémy ornitologa očima malíře a sochaře a jejímž hlavním iniciátorem je organizace Ochrana fauny České republiky (OFČR), jsou osudy ptáků po kontaktu se sloupy elektrického vedení. Karlovarský výtvarník Jan Samec, českokrumlovský sochař Miroslav Páral a ornitolog Pavel Křížek pojali námět velmi naturalisticky; exponáty výstavy jsou kromě běžných výtvarných děl i torza těl uhynulých ptáků.
 

"Ještě nikdy jsem nezahajoval výstavu tak kontroverzní, jako je tato," řekl při slavností vernisáži generální ředitel Národního muzea Milan Stloukal. Moderátor Marek Eben mu dal za pravdu, že autoři použili k vyjádření problému poněkud drsných prostředků: "Není to žádné uhlazené umění, nicméně můj osobní pocit je, že to není přehnaná instalace - díky tomu, že jsou ta mrtvá těla povýšena na umělecké dílo, je to daleko umírněnější, než jak to působí ve skutečnosti. Když člověk chodí kolem těch vitrín a dívá se na ty mouchy a červy, tak má pocit, že by se měl taky podívat, jestli po něm něco neleze. A to je přesně to, o co autorům výstavy šlo - aby se ten červík pod tu kůži dostal, aby nám zůstalo něco víc - třeba chuť něco s tím problémem provést."

V České republice je dnes odhadem asi tři čtvrtě milionu elektrorozvodných nadzemních zařízení, na kterých nalézají svou smrt tisíce středně velkých a velkých druhů ptáků. Řešením je výroba nových hlavic stožárů, které neobsahují žádný rovinný prvek vybízející ptáky k odpočinku - ty u nás zatím vyrábí pouze Jihočeská energetika. OFČR si tak klade za cíl prosazení k přírodě šetrného přenosu elektrické energie (zvláště jako podmínky při privatizaci energetických podniků) a rozšíření tohoto projektu na všechny země Visegrádské čtyřky.

Výstava, která probíhá pod záštitou ministerstva životního prostředí v Hollareu Národního muzea Praha, by měla trvat do 30.září 2001.

Moderátor vernisáže Marek Eben Marek Eben Autoři výstavy (zprava) ornitolog Pavel Křížek, sochař Miloslav Páral a malíř Jan Samec Textářka Gabriela Osvaldová, senátorka Helena Rögnerová a Marek Eben
Exponáty jsou ve vzduchotěsných vitrínách Exponáty jsou ve vzduchotěsných vitrínách Poslanec Michal Kraus (ČSSD) Exponáty jsou ve vzduchotěsných vitrínách
Foto: Eva Hejzlarová/EkoList

reklama

 
Eva Hejzlarová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist