https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystava-tajemna-indonesie-odhali-poklady-guineje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstava Tajemná Indonésie odhalí poklady Guineje

17.10.2002 11:54 | PRAHA (ČIA)
Expozici s názvem Tajemná Indonésie v těchto dnech otevírá Národní muzeum. Výstavní projekt Rudolfa Švaříčka s podtitulem Nová Guinea - Tamtamy času vzešel ze sbírek legendární cestovatelské dvojice Hanzelka - Zikmund a etnologa Miloslava Stingla. Návštěvníci výstavy se zde mohou seznámit například s domorodými totemy, maskami či zbraněmi, které cestovatelé nashromáždili během svých putování po Guineji. ČIA o výstavě informovala Lenka Edrová z lektorského oddělení Národního muzea.
 

Autentickou podobu Guineje přiblíží v expozici také visutý most či instalovaná stromová chýše. O své dojmy z Indonésie se podělí také cestovatel a publicista Josef Formánek, který na ostrově Siberut získal kromě unikátních artefaktů ze života mentawaiského kmene také vlastní domorodé jméno Prsatý muž. Z jeho sbírek bude na výstavě ukázána mimo jiné kánoe vydlabaná z jednoho kmene stromu.

Výstava Tajemná Indonésie, jejímž patronem se stal populární zpěvák Dan Bárta, je spojena s bohatým doprovodným programem. Kromě připravovaného cyklu přednášek a besed na téma Indonésie se v prostorách Národního muzea uskuteční 5. listopadu také křest knihy Tamtamy času - Nová Guinea. Autory knihy s podtitulem Svět, kterém jste si mysleli, že již neexistuje jsou cestovatelé Jiří Hanzelka, Miroslav Zikmund, Miloslav Štingl a Rudolf Švaříček.

Expozice instalovaná v Hollareu a přízemních chodbách Národního muzea zde potrvá do 26. ledna 2003. Zájemci ji mohou navštívit každý všední den od 9 do 17 hodin vždy s výjimkou prvního úterý nového měsíce.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist