https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystava-v-brne-ukazuje-amazonii-ocima-jejich-domorodych-obyvatel
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstava v Brně ukazuje Amazonii očima jejích domorodých obyvatel

19.5.2024 00:20 | BRNO (ČTK)
Kulturní a přírodní rozmanitost Amazonie přibližuje nová výstava v brněnském Pavilonu Anthropos. Připravil ji mezinárodní tým a přináší vhled do života domorodých obyvatel, a to jejich vlastníma očima, řekli novinářům tvůrci výstavy. Návštěvníci tak poznají, jak obyvatelé Amazonie chápou přírodu, jaké mají mýty a rituály nebo jak vypadá jejich hmotná kultura, a to prostřednictvím historických artefaktů i výrobků současných řemeslníků.
 
Badatelé v Amazonii oslovovali zástupce původních etnik, ptali se jich, jak vidí sami sebe a okolní svět. Některé videonahrávky a animace, třeba příběh o původu řeky Amazonky a pralesů, tvoří součást výstavy.

"Díky spolupráci se zapojenými mezinárodními institucemi a odborníky dostali domorodí obyvatelé možnost sami představit svou společnost a kulturu ze své vlastní perspektivy. Návštěvníci tak získají jedinečnou příležitost nahlížet na život v Amazonii očima jejích obyvatel," řekla spoluautorka výstavy a hispanistka z Masarykovy univerzity Athena Alchazidu.

Výstava Tisíc tváří Amazonie se zaměřuje na etnika z Peru, Ekvádoru, Kolumbie, Venezuely a Brazílie. Návštěvníci si prohlédnou věci denní potřeby, zbraně, rituální a obřadní artefakty, amulety, oděvy či ozdoby. Pochopí symboliku vzorů, barev i materiálů.

"Chtěli jsme ukázat, jaký je každodenní život, jak se zdobí keramika, jak se vychovávají děti," uvedla Narcisa Ullauriová z Azuayské univerzity v Ekvádoru.

Dalším tématem výstavy je příroda, biodiverzita a ekologie. "Dermoplastické preparáty, lidově řečeno vycpaniny, doplní ilustrace Jana Dungela, nechybí ani živé exponáty. K vidění budou plody rostlin, ukázky dřevin a další přírodniny," uvedla spoluautorka výstavy Sylva Brychtová.

Na přípravě výstavy spolupracovalo Moravské zemské muzeum s řadou českých i zahraničních institucí, univerzitami z Ekvádoru, Peru a Velké Británie, Náprstkovým muzeem v Praze, brněnskou zoologickou zahradou nebo brněnskými středními, vysokými i uměleckými školami.


reklama

 
Jan Tomandl
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist