https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystava-v-jihlavskem-muzeu-pripomene-60-let-existence-zoo
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstava v jihlavském muzeu připomene 60 let existence zoo

2.2.2017 15:00 | JIHLAVA (ČTK)
Zookoutek, který byl předchůdcem zoo, vznikl v roce 1957 a postupně se rozrůstal. K expozici ptactva přibyl medvědinec, voliéry pro dravce, rybník pro vodní ptactvo a ohrady pro kopytníky, v 60. letech pak pavilon opic a pavilon šelem.
Zookoutek, který byl předchůdcem zoo, vznikl v roce 1957 a postupně se rozrůstal. K expozici ptactva přibyl medvědinec, voliéry pro dravce, rybník pro vodní ptactvo a ohrady pro kopytníky, v 60. letech pak pavilon opic a pavilon šelem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jihlavská zoologická zahrada letos připravuje akce, jimiž připomene 60. výročí své existence. Úvodní výstava nazvaná Skoro všechno o zoo začne v jihlavském Muzeu Vysočiny 8. února. Návštěvníci se pomocí fotografií, pohlednic a plakátů seznámí s počátky a rozvojem exotického chovu v údolí říčky Jihlávky. Porovnat budou moci nástroje používané v chovu kdysi a v současnosti, řekl dnes ČTK mluvčí zoo Martin Maláč.
 

"Bude to průřez od minulosti do současnosti," uvedl mluvčí. Mezi exponáty budou i lebky exotických zvířat, která uhynula stářím, kupříkladu medvěda hnědého. Do zoo se dostal zřejmě v roce 1967. "Dožil se poměrně vysokého věku, kolem 30 let," řekl Maláč. Ze živých zvířat hodlá zoo v muzeu ukázat jen velký druh švábů. "Na živá zvířata se lidé mohou přijít podívat do zoo," podotkl mluvčí.

Výstava bude otevřena do 2. dubna. Její součástí budou soutěže a hry pro děti. Přednáška ředitelky zoo Elišky Kubíkové se v muzeu uskuteční 28. února.

Další program ke kulatému výročí plánuje zoo na hlavní návštěvnickou sezonu. Mimo jiné jde o akce zaměřené na představení vždy jednoho z kontinentů, protože podle kontinentů byly při nedávné přestavbě zahrady rozděleny její expozice.

Zookoutek, který byl předchůdcem zoo, vznikl v roce 1957, postupně se rozrůstal. K expozici ptactva přibyl medvědinec, voliéry pro dravce, rybník pro vodní ptactvo a ohrady pro kopytníky, v 60. letech pak pavilon opic a pavilon šelem. Statut zoologické zahrady udělilo ministerstvo kultury zookoutku v roce 1982. Dnes v zoo, které spravuje město, žije kolem 250 druhů zvířat. Minulý rok jejími branami prošlo rekordních 334.500 návštěvníků.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist