https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystavba-dalnice-d8-se-zrejme-zpozdi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstavba dálnice D8 se zřejmě zpozdí

29.11.2001 17:33 | VELEMÍN (ČIA)
Výstavba kontroverzního úseku mezinárodní dálnice D8 v úseku mezi Lovosicemi a Řehlovicemi v Ústeckém kraji se může zpozdit a překročit rok 2005. Vyplývá to z dnešního veřejného územního řízení k uvedené trase, které se konalo ve Velemíně na Litoměřicku. Úsek D8 v délce zhruba 16 kilometrů povede přes Chráněnou krajinnou oblast České Středohoří (CHKO). Jan Soldon ze stavebního úřadu v Litoměřicích ČIA potvrdil, že z více než deseti podaných připomínek je nejzávažnější vyjádření hnutí Děti Země. Jeho zástupci nesouhlasí s navrženou variantou úseku D8 přes CHKO s dvěma kratšími tunely. Požadují vybudování delšího tunelu v délce 3,3 kilometru.
 

Novou připomínku, která vyžaduje vyjádření nebo udělení výjimky ze strany ministerstva životního prostředí, podala CHKO. Týká se ochrany vzácné rostliny jeřáb černý. "Protože CHKO je státní institucí, nemůžeme proti jejich vůli vydat souhlasné územní rozhodnutí. Musíme vyčkat na rozhodnutí ministerstva, případně územní řízení na nezbytnou dobu přerušit," objasnil ČIA Soldon.

Postup ekologických aktivistů z hnutí Děti Země dnes kritizoval hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc (ODS). Jejich nesouhlas označil za formu nátlaku. "Ocenil jsem, když se ke kontroverznímu úseku dálnice vyjádřili fundovaně pan Dejmal a jiní odborníci na ekologii. Jsem přesvědčen, že navržená varianta je optimální. To, co nyní někteří rádoby ekologové předvádějí, je ostuda. Každé zpomalení výstavby dálnice D8 zpomaluje hospodářský růst nezaměstnaností nejvíce ohroženého regionu," řekl statutární zástupce hejtmana Jaroslav Foldyna (ČSSD).


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist