https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystavba-skleniku-fata-morgana-jde-do-finale
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstavba skleníku Fata morgana jde do finále

23.2.2003 12:31 | PRAHA (ČIA)
Výstavba skleníku Fata morgana v pražské botanické zahradě v Troji se po letech úspěšně blíží ke konci a stavební úpravy celého komplexu skončí koncem května 2003. Samotné umístění skleníku, jehož součástí je skála, je nezvyklé a stejně málo obvyklý bude i způsob osázení. Výsadba bude respektovat zeměpisné rozšíření rostlin i jejich nároky na prostředí. ČIA to sdělila mluvčí zahrady Jana Komůrková.
 

Největší část skleníku pokrývá tropický deštný a monzunový les. Jeho součástí je tropické jezírko, kde prosklená chodba umožní návštěvníkům pozorovat sladkovodní tropické rostliny a ryby. Skleník je i zde rozčleněn podle jednotlivých geografických oblastí - Jižní Amerika, střední Amerika, Austrálie a Tichomoří, Afrika a Madagaskar, jihovýchodní Asie s expozicí Malajsie a Indočíny. Dominantou tropického lesa bude vodopád.

V celém skleníku bude vystaveno pět tisíc druhů rostlin. Ve výsadbě se uplatní ve velké míře i rostliny získané během expedic pořádaných Pražskou botanickou zahradou. Součástí budou i unikátní sbírky orchidejí z Vietnamu a Guatemaly, mnoho druhů masožravých rostlin, tropických jehličnanů, stromových kapradin, epifytních a bahenních rostlin ale i palmy a banánovníky. K oživení tropického jezírka přispějí kromě ryb i trpasličí kajmani. Přírodní atmosféru navodí také ozvučení skleníku, napodobující hlasy zvířat z jednotlivých oblastí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist